Как киселото зеле влияе на кръвното налягане

33924
Как киселото зеле влияе на кръвното налягане
Снимка: iStock

Хипертонията е доста коварна и трябва да се лекува комплексно, за да се постигне добър резултат.

Според народните вярвания киселото зеле е популярен продукт на нашата трапеза.

Привържениците на здравословното хранене смятат киселото зеле за ценен източник на витамин С, който е катализатор на много метаболитни процеси в тялото ни, а също така има благоприятен ефект върху имунната система.

Ако искате да съхраните киселото зеле през лятото, направете ето ТОВА

Киселото зеле е една от най-харесваните храни по нашите географски ширини. Ние българите сме свикнали да го похапваме както на салата,...

Киселото зеле съдържа:

·        Мастноразтворими витамини;

·        Полезни бактерии;

·        Витамини от група В;

·        Минерали.

Може ли полезното киселото зеле да ви разболее?

Киселото зеле е сред най-предпочитаните продукти за зимата. Вкусно, хрупкаво, апетитно, подходящо за всяка трапеза, пълно с витамини и ...

Този ценен продукт има много полезни свойства, така че ще бъде полезен и за пациенти с хипертония. Високото съдържание на хранителни вещества в зелето ще помогне за справяне с някои хронични процеси и ще ви даде жизненост. Този ефект се осигурява от витамините и минералите, които се усвояват много по-добре на фона на доброто храносмилане.

Зелевият сок помага за понижаване на кръвното налягане. Хипотензивният ефект се постига поради факта, че активните компоненти на зелето помагат за намаляване количеството холестерол в кръвта. Това води и до по-добро подхранване на сърдечния мускул. Някои лекари препоръчват пиенето на сок за предотвратяване на атеросклероза.

В същото време от голямо значение е как е било приготвено зелето. Това ще определи колко хранителни вещества се задържат и съответно дали ще има полза. За да увеличите витаминния състав, към бялото зеле могат да се добавят моркови, ябълки, боровинки.

Диетолозите също препоръчват зелето като източник на фибри. Особено ценен е за прочистване на червата от токсини. Те, както знаете, от своя страна могат силно да запушат кръвта. Освен това намалява общото възпаление в тъканите и подобрява метаболизма.

Мнозина искат да знаят със сигурност дали има риск от яденето на кисело зеле със склонност към хипертонични кризи. Всъщност богатият състав може да подобри благосъстоянието, ще увеличи еластичността на кръвоносните съдове и дори ще успокои нервната система поради високото съдържание на магнезий в сока.

Ще се изненадате колко е полезно за здравето киселото зеле

Киселото зеле има в себе си много полезни бактерии и те го превръщат в противовъзпалителна храна, като намаляват шанса за развитие на о...

Витамините в състава на бялото зеле и сока му също имат благоприятен ефект върху кръвообращението, съдовото хранене и клетъчния метаболизъм. Без това нормалното функциониране на сърцето и другите органи е невъзможно. На този фон се осигурява и диуретичен и кардиопротективен ефект.

Киселото зеле помага за разтварянето и отстраняването на жлъчните киселини от тялото. В излишък те влияят негативно на нервната система, причинявайки свръхвъзбудимост.

Добавянето на кисело зеле към различни ястия също може значително да намали риска от развитие на ракови тумори. И така, според проучвания, проведени в лаборатория, растежът на раковите клетки е бил потиснат при хамстери, хранени със зеле.

Препоръчително е да се приготвят пресни салати, без изобщо да се осоляват. Желателно е хипертониците да ядат колкото се може повече пресни зеленчуци и плодове. Тези продукти обогатяват тялото с хранителни вещества, подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт, създават лек диуретичен ефект, като по този начин намаляват кръвното налягане.

Превод:parovarovkitchen.ru

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно