Как по традиция се прави оцветяването на ракията?

27258
Как по традиция се прави оцветяването на ракията?
Снимка: iStock

Колкото и да е странно, по нашенско навикът за съхраняване на алкохола в дървени бъчви и бурета постепенно се губи – и тези класически „обеми“ постепенно биват заменяни от пластмасови бидони и туби, което безусловно влошава качествата на съответните питиета, като им привнася неприятни химически миризми и ухания.

Особено това се отнася за ракията, която на всичко отгоре в пластмасови или стъклени съдове остава бяла, по-точно, елементарно прозрачна. А в стари времена това просто е било недопустимо - ракията е било задължително да притежава не само омайващи вкусови, но и приятни за окото цветови качества. За тази цел се използвали многобройни и най-разнообразни начини и съставки...

Например, оцветявали я с дъбови стърготини или парчета – така се получавал прословутият цвят „бяло меше“.

И до днес се използват отцепени клечки от черница или слива (синя) – с тях оцветяването е малко по-наситено, жълто с кафеникави нюанси.

По-слабо познато е оцветяването на ракията с ципа от орехови ядки – резултатът е привлекателен карамелен нюанс; но ако човек забрави ципата по-дълго време в ракията, по цвета си тя ще заприлича на типичен тъмен коняк.

Как се прави най-пивката сливова ракия?

Днес в някои специални магазини се продава дъбов т. нар. „чипс“ (какво ли не им хрумва на нашенци, та да се издокарат и те едва ли не и без малко като „европейци“, ако не по друго, то поне по думичките) – та, този чипс е предназначен именно за оцветяване, при това с леко дъбови аромати, на ракия и вино. От дъбовия т. нар. „чипс“ в ракията се слага по 1 г на литър.

Така или иначе, акацията, черницата и дъбът са най-използвани за оцветяване на ракия – но и за това се иска съответният майсторлък. Дървесината за оцветяване на ракия в стъклени съдове се взема от клони, които са здрави, без наранявания, мъхове и лишеи. При това се обработва по специален начин, който, в общи линии, е следният.

Парчетата дървесина се поставят във вода, която се кипва – и се варят 15 минути. Изваждат се от горещата вода и се слагат в студена за 24 часа. Подир изваждането им от студената вода следва най-продължителната част: дървесината се суши минимум една година. Чак когато измине това време, се слагат в ракията за оцветяване – по 3 грама на 1 литър. След това веднъж месечно ракията се претака. Тоест, се излива в широк съд, като целта е да „глътне въздух“; с други думи, да поеме кислород, който да окисли привнесените вещества – после се налива обратно в дамаджаната.

Какво е перфектното съотношение захар-вода за ракия?

Също както при буретата и бъклиците, ежемесечно ракията се пробва за цветови и вкусови характеристики и, когато се прецени, че желаният резултат е постигнат, дървесината се изважда.

Ракията може да се оцвети и с карамел - т. е. размита прегоряла захар. На 1 литър се слагат 5 грама карамелизирана в емайлиран съд захар.

Но експертите и старите майстори са категорично единодушни по въпроса: най-добрият начин да бъде оцветена ракията е в черничево или дъбово буре. В такъв случай успоредно с оцветяването върви процесът на отлежаване – ракията омеква и получава по-приятен вкус.

Ако бурето е ново, оцветяването завършва до 2 седмици, защото то все още не е изтощено и отдава своята енергия изцяло, за пръв път. В старо буре, което е вече било използвано, процесът може да продължи и над 2 месеца. Но оцветената вече ракия от младото буре е желателно да се прелее в по-старо, за да завърши отлежаването – така тя, освен цветовите, ще получи и желаните вкусово-ароматни специфики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо носът и други части на тялото сърбят: възможни причини и народни предзнаменования

Ражда се нова ера! Ретрограден Плутон и преход на Плутон от Козирог към Водолей до 19 ноември

4 зодии, които ще намерят любовта през втората половина на 2024 г

8-те най-популярни въпроса за секса в интернет

Кои са най-големите притоци на Марица?

6 тайни за перфектните пържени яйца

14 храни, които не трябва да приемате за закуска, за да не навредите на тялото си?

Ето защо диетата без глутен не е полезна за всеки

Полезно както у дома, така и в градината: 7 варианта за използване на утайката от кафе

3 зодии, на които е писано да срещнат истинската любов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com