Как се познава качественото олио?

8172
Как се познава качественото олио?
Снимка: iStock

Качествено ли е олиото на пазара и как се познава качественото олио? За какво даваме парите си и какво е реалното качество е въпрос, който няма как да не ни вълнува като потребители. Някои предпочитат зехтин или масло, считайки ги за по-полезни от олиото. Слънчогледовото олио, когато е качествено, доставя на организма ценни вещества, за които ще си поговорим, преди да видим как да познаем качественото олио.

Ползи от консумацията на олио

Олиото, произведено от слънчоглед с добро качество, е полезен продукт за здравето и помага за:

  • намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта,
  • здравето на сърцето,
  • благоприятно е въздействието му при астма, тъй като е полезно за дихателната система,
  • намалява риска от развитие на артрит особено с напредване на възрастта,
  • олиото е богато и на витамин Е, който е мощен антиоксидант, подпомагащ имунната система, защитата от свободните радикали и регенерацията.

Кой НЕ трябва да яде олио?

И все пак – макар да е полезно, не прекалявайте с олиото. В големи количества то нанася вреда, както всяко нещо, с което се прекалява. Ако консумирате прекалено много олио, ще натоварите черния дроб и стомаха си. Ползите при умерена консумация ясно сочат, че не бива да подценяваме слънчогледовото олио и да го заместваме непрекъснато с масло, зехтин, кокосово олио или някои от другите разнообразни видове олио, които се предлагат на пазара. За да е пълноценна храна обаче, то трябва да е с добро качество.

Как да разпознаете качественото олио?

Сред морето от брандове на пазара е трудно да се ориентирате и да изберете качественото олио, от което се нуждае тялото ви. С по-високо качество се отличават:

- Студенопресованото олио, което не е подложено на допълнителна топлинна обработк, се слави като по-качествено. Нагряването води до отделяне на вещества, които могат да бъдат канцерогенни, поради което студенопресованото е по-пълноценно и полезно, следователно то е и по-качественото олио. Цената му обаче е по-висока и това го прави достъпно за по-малко хора.

Студенопресованото олио ще откриете под името шарлан – качественото олио, което е за предпочитане, ако може да си го позволите във финансов план. Съдържа повече Омега-6 мастни киселини в сравнение с другото олио, както и щедри количества от витамините Д, А, Е и това го прави по-пълноценна и полезна храна.

Колко мл е една супена лъжица олио?

- Ако се чудите как да познаете студенопресованото олио от слънчоглед, за да не се налага да разчитате само на посоченото върху етикета, можем да използваме сетивата си – визуални утайки от маслодайната култура на дъното сочат студенопресовано олио. Те не са задължителни, но присъствието им не означава, че олиото е развалено, напротив – то е с по-добро качество.

- Ароматът също помага, за да се уверим, че олиото е студенопресовано. Силният аромат на слънчогледови семки почти винаги означава студено пресоване.

При избора на олио се съобразявайте и с това за какво ще го използвате. Има олио, подходящо за топлинна обработка и такова, което е само за директна консумация – на салата например. Четете етикетите и се информирайте, за да откриете най-доброто и качественото олио за вас и вашите кулинарни цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com