Как се разпознава ухапването от паяк?

7811
Как се разпознава ухапването от паяк?
Снимка: Thinkstock

Ухапване от паяк се идентифицира по малка рана на кожата, подуване или зачервяване. Обичайно се забелязва едва след няколко часа, особено ако е причинено от обикновен, неотровен паяк.

Д-р Мануел Рейш разяснява проблема. 

Въпреки че може да бъдат много стресиращи, повечето ухапвания се причиняват от неотровни паяци. Все пак е важно да обърнете внимание на признаци, показващи, че случаят е сериозен - силна болка, спазми, гадене или треска. Всичко това може да означава ухапване от отровен паяк.

Какво да направите след ухапването от паяк?

Измивате ухапаната зона със сапун и вода. Повдигате ухапания крайник. Не връзвате и не притискате мястото на ухапване. Не се опитвате да изсмучете отровата от ухапването. Поставяте студени компреси върху мястото на ухапване, за да облекчите болката и подуването.

Колко са големи най-големите паяци в България?

Как да разпознаем ухапване от отровен паяк? Има три основни вида отровни паяци, главно в тропическите региони.

1. Ухапване от кафяв паяк

Това е малък паяк, до 3 см дължина. Цветът му е сивокафяв. По-активен е през нощта; затова през деня се крие на тъмни места като корени и кора на дървета, зад мебели, в гаражи, изоставени кашони, изронени тухли.

Симптоми на ухапване: първоначално не се усещат, но до 24 часа се появява болка, която се усилва. Изникват зачервяване, мехурчета и подуване в зоната на ухапване. Човек може също да почувства треска, неразположение; да повръща. След 5 дни е обичайно върху кожата да изникне черна коричка; 2 до 3 седмици след това тя пада и причинява рана, която е наложително да се лекува в болница.

Особени грижи: винаги трябва да поддържате мястото на ухапване сухо и да избягвате физическа активност, понеже това разпространява отровата в тялото.

Лечението трябва да се проведе в болница с инжектиране на серум, специален против отровата на този вид паяци. При това, раната трябва да се отстрани с операция, за бъде улеснено заздравяването.

2. Ухапване от брониран паяк

Бронираният паяк обикновено е с размери до 4 см, но с краката достига и 15 см дължина. Тялото му е сивокафяво или жълтеникаво. Този тип паяци са известни с това, че заемат активна отбранителна позиция. Може да скачат на разстояние до 40 см.

Симптоми на ухапване: малко след ухапването се чувства интензивна болка, придружена от белези, подуване и зачервяване. Също учестен пулс, повръщане, прекомерно изпотяване, възбуда, диария и повишено кръвно.

Лечение

Лечението трябва да се проведе в болница с инжектиране на анестетици в мястото на ухапване, за да се намали болката; в крайна сметка тя изчезва до 3 часа. Само при наличие на по-сериозни симптоми, като намален пулс или задух, е необходимо да се приложи специален противоотровен серум.

Ако видиш паяк - разбери какво те чака!

3. Ухапване от паяк „черна вдовица“

„Черните вдовици“ са разпространени в умерените и тропическите региони. Това е малък паяк, с размери около 2 см, дълги, тънки крака и черно тяло с червено петно ​​на корема. Не напада, но може да хапе, когато е притиснат.

Симптоми на ухапване: започват с остра болка на ухапаното място, все едно от убождане с карфица. След 15 минути болката преминава в чувство за парене, което се усилва 48 часа. Също са чести симптоми като повръщане, гадене, повишена телесна температура и мускулни болки.

Лечението трябва да започне в болница възможно най-скоро с инжектиране на специфичен серум за отровата специално на този вид паяк. Обикновено признаците се подобряват в рамките на 3 часа след започване на лечението, но пациентът трябва да остане хоспитализиран в продължение на 24 часа, за да бъде проверено дали симптомите се завръщат.

Внимание! Тази статия е с цел обща информация. Обръщайте се винаги към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com