Как се съхранява сирене в хладилник, за да издържи най-дълго време?

34273
Как се съхранява сирене в хладилник, за да издържи най-дълго време?
Снимка: Pexels

Маслото пази от мухлясване

Ефикасен метод за предпазване на сиренето от мухъл и вредни плесени е намазването на срезовете с масло – независимо дали слънчогледово олио, зехтин или друг вид. Такъв начин на съхраняване на сиренето увеличава своята ефективност, ако то допълнително след намазването му с масло бъде поставено в херметично затворена кутия или друг съд. Недостатък на този домакински похват е обстоятелството, че маслото, естествено, ще промени вкуса и аромата на сиренето - но умелото подбиране на сорта сирене и съчетаването му с подходящ вид масло, несъмнено, може да превърне този недостатък в качество и предимство на въпросната техника на съхранение.

Обновяване на саламурата

Ако сте купили сирене със саламура и почувствате, че тя е замърсена с неприсъщи за сиренето съставки или има необичаен вид, просто я излейте и си направете собствена саламура по следния начин: сол в количество 1 супена лъжица разтваряте в 5 чаши вода и заливате сиренето. То поема част от солта и по този начин имате възможност да контролирате степента на солеността му по свой вкус – като просто променяте количествата и съотношенията на съставките на саламурата.

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат сирене

Купувайте неголеми количества

За нуждите на едно домакинство е препоръчително да се купува сирене в сравнително неголеми количества и да бъде съхранявано в такива срокове, които да не се отразяват негативно върху неговите вкусови и органо-лептични качества. Най-добрият вариант е да се купува сирене за консумация в близките 24, най-много 48 часа. Това се отнася както за сиренето, предназначено за директна консумация, така и за онези видове, които възнамеряваме да влагаме като съставки в различни ястия – ордьоври, основни блюда или десерти

Температура на съхранение

Оптималната температура за съхраняване на сиренето в хладилника е от 1 до 7 градуса. Разбира се, в определени случаи то може и да бъде замразявано във фризер, като се спазват строго определени технологични условия за опаковане, грамаж и срокове. Но това се допуска само в изключителни случаи, като се отчита, че фризерното замразяване на сиренето неизбежно ще предизвика вкусови и текстурни промени. Най-добре е правилно опакованото сирене да се съхранява в контейнери или рафтове, разположени в най-ниската част на хладилника – където обикновено се пазят зеленчуците и плодовете.

По колко сирене може да се яде на ден - всеки трябва да знае това

Избягвайте пластмасови опаковки

Съхраняването на сиренето в опаковка от пластмаса е крайно неудачно решение. Вярно, че в днешното съвремие с толкова пластмаса наоколо ни е най-лесно да напъхаме сиренето в такава кутия или торбичка – но, съхранявано по този начин, в най-скоро време то ще поеме миризмата и отчасти вкуса на пластмасата. На всичко отгоре естествената миризма на някои видове меки сирена от кашкавален тип - бри, камамбер, понт-л-евек и др., включва ухание на амоняк, което само ще се усили, ако ги опаковаме в плътна пластмаса. Най-удачното решение е да използваме восъчна или пергаментова хартия, като сложим увитото в нея сирене в полуотворена найлонова торбичка. Така хартията ще пази сиренето от пластмасата, а тя пък на свой ред ще го предпазва от съхнене. Но най-добрия вариант в този случай е да използваме алуминиево фолио вместо найлонова торбичка.

Допълнително подсигуряване

За по-ефикасно съхраняване на сиренето, в съда или кутията при него може да поставите сухари, галета, едра (морска) сол или бучки захар – те ще отнемат излишната влага в средата около сиренето. Единственото условие е тези допълнителни елементи да не влизат в пряк досег със сиренето, за да не оказват влияние върху вкуса му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да предизвика отвращение към месото?

Съпругата ми се оказа мъж: Младоженец с ужасяващо разкритие след 12 дни брак (ВИДЕО)

Как никога да не закъснявате: 8 прости съвета, които вършат чудеса

Развалена вечеря: 6 основни грешки при готвене на пюре, които всеки допуска

Подлудява ви: Най-красивият цвят на очите, който харесват абсолютно всички хора

9 неща, които развалят здравето ви (има ги във всеки дом)

Топ 3 на реките извиращи от Рила

Защо са изчезнали динозаврите от нашата планета?

Кои породи кучета се определят като най-агресивните?

Кой е основният алкохол в коктейла Май Тай?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com