Как се варят перфектните рохки яйца?

21536
Как се варят перфектните рохки яйца?
Снимка: iStock/Guliver

Днес любителите на рохко сварените яйца разполагат с богат инструментариум, с който да приготвят това свое лакомство: котлони, мултикукъри, тенджерки, дори в джезвета може да си варят яйца. Но в стари времена хората се справяли без такива чудеса на техниката. Древните египтяни, например, слагали яйце в бойна прашка (древно оръжие за хвърляне: камък, поставен в примка от въже) и енергично го въртели над главата си. При въртенето на прашката яйцето в процеса на триенето се нагрявало до състояние, което сега бихме нарекли „рохко сварено“.

Много по-късно рохкави яйца сервирали на френските крале. За да доведат този продукт до необходимата степен на готовност, готвачите го потапяли във вряща вода и просто преброявали до сто. После изобретателните французи измислили по-изтънчен вариант: яйца „пашот“, тоест – сварени без черупка, които ние, българите, назоваваме „яйца по панагюрски“.

Кой зехтин е най-добър за готвене?

Как нашите баби са изчислявали времето за варене на рохко сварените яйца остава загадка (най-вероятно те са го пресмятали, докато обучавали внуците си едновременно на готварство и аритметика). Днес, за щастие, е възможно да записвате заветните минути и секунди с помощта на банален таймер-хронометър в смартфон. Но в същото време си струва да вземете предвид някои тънкости.

Рохко варени яйца на котлон

1-ви метод.

Поставяте яйцата в малка тенджерка. „Малка“ е важна забележка, защото, ако вземете например 3-литрова тенджера за готвене, ще ви трябва доста време, за да се загрее водата. Наливате студена вода с черпак така, че водата да покрие яйцата със слой от 2 см. Оставяте да кипне на силен огън. Веднага изключвате котлона и захлупвате тенджерката. След 2 минути ще имате рохки яйца.

2-ри метод

Поставяте яйцата в малка тенджерка. Заливате ги със студена вода, която ги покрива със слой от 3 см. Кипвате водата и намалявате котлона на средна степен. След като от момента на кипване изминат 1 минута и 30 секунди, незабавно прехвърлете яйцата в купа с много студена вода. Готово!

3-ти метод

Сварете вода в малка тенджерка на силен огън – водата да е 3 см дълбока. Добавяте 1 ч. ч. сол. След минута намалявате котлона до среден. С решетъчна лъжица спускате яйце със стайна температура в горещата вода. Варите го 2 минути и 30 секунди. Премествате яйцето в купа с много студена вода.

В скороварка (мултикукър)

Наливате 1 литър вода в купата на мултикукъра (скороварката). Поставяте вътре специална скара или решетка за готвене на пара. Слагате яйца отгоре. Включвате режима "Steam". Варите яйцата 3 минути, след като водата кипне.

Бързи и лесни съвети за здравословно готвене, когато нямаме време

Важно!

Хигиена

Преди да приготвяте рохки сварени яйца, черупките трябва да бъдат внимателно, но старателно измити с гъба и препарат за съдове, сода за хляб или сапун. Процесът на топлинна обработка няма да отнеме много време и подобни хигиенни процедури въобще не ще навредят. Преди да варите яйцата в скороварка, внимателно ги измийте с гъба, като също използвате препарат за съдове, сол или сода.

В студена вода

След като се сварят, рохките яйца трябва да се потопят в ледена вода за около две минути. Това ще спре процеса на термична обработка вътре и ще допринесе за по-доброто отделяне на черупката при беленето.

Категория

Когато варите яйца, трябва да имате предвид тяхната категория. За големи яйца можете спокойно да добавите около десет до двадесет секунди варене; за малки яйца може да извадите десет.

С какво да сервирате рохки яйца?

Можете да ги ядете в чист вид: точно така ги ядат повечето хора. Но има и по-сложни варианти! Например, сервирайте рохко сварени яйца с крутони, пържени с чесън и билки. Или изсипете съдържанието върху чинийка, натрошете в нея филия черен хляб и я намачкайте с вилица. Поръсвате с чер пипер и сол, овкусявате с нарязани билки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Нека цъфти: Защо не трябва да късате люляка?

Нумерологичен хороскоп за месец МАЙ

Не само за храна: Как да почистите канализацията с кетчуп?

Тези 4 зодии често са склонни към извънбрачни връзки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com