Каква е разликата между азиатските и африканските слонове?

10645
Каква е разликата между азиатските и африканските слонове?
Снимка: Woici Schlaifer / Pixabay

Може би са ви учили, че има само два вида слонове: африкански и азиатски. През 2000 г. учените прекатегоризират вида африкански слон в два отделни вида, като по-големият е африканският саванен слон, а по-малкият - африканският горски слон. Макар че двата африкански вида се различават генетично като тигрите и лъвовете, те все пак имат повече общи черти помежду си, отколкото с азиатския си събрат, и е важно да знаем как да ги различаваме. Азиатските и африканските слонове могат да бъдат различени най-лесно по ушите, формата на главата и бивните.

В Индия 24 слона заспаха пияни

Най-лесният начин да различите африканските от азиатските слонове е да погледнете ушите. Африканските слонове имат много по-големи уши, които приличат на африканския континент, докато азиатските слонове имат по-малки, кръгли уши. Ушите на слоновете разсейват топлината на тялото им, а африканските слонове трябва да разсейват повече топлина от азиатските, тъй като живеят в по-топъл климат (който става още по-топъл с глобалното затопляне). Африканските и азиатските слонове се различават, и по формата на главата. Африканските слонове имат закръглени глави, докато азиатските имат двойно куполна глава, което означава, че нагоре по главата има линия на вдлъбнатина. Накрая можете да погледнете бивните им.

Защо и как слоновете се напиват?

И мъжките, и женските африкански слонове могат да имат бивни, но само мъжките азиатски слонове могат да ги развиват. Важно е да се отбележи обаче, че не всички мъжки азиатски слонове, нито всички африкански слонове задължително развиват бивни. Има много други дребни белези, като например структура на кожата, броя на ноктите на краката и характеристики на хобота, които могат да разграничат двата вида слонове. Освен това има и разлика в размера. Африканските саванни слонове тежат около 8000 кг (9 тона) и са високи между 3 и 4 метра до раменете. Африканските горски слонове са малко по-дребни от саванните си събратя. Азиатските слонове тежат 5500 кг (около 6 тона) и са високи най-много 3,5 метра до рамото.

21 интересни факта за слоновете

И трите вида имат сходна социалност, с определени социални структури. Стадата от слонове са матриархати, като най-възрастната женска е начело. Те се състоят от женски членове на семейството на всякаква възраст и мъжко потомство. Порасналите мъжки слонове напускат стадата си и обикновено действат в стада от ергени. По-възрастните мъжки често са самотници. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com