Каква е разликата между пастърма и филе елена?

58938
Каква е разликата между пастърма и филе елена?
Снимка: iStock

Едно от най-изисканите, скъпи и мераклийски мезета, подходящо за червено вино, видни гости или просто за любителите на местните деликатеси, е филе елена. Деликатесът съдържа само свинско бонфиле и подправки, противно на името му, което буди подозрение за еленско месо у по-незапознатите, както и при потребителите, които избягват местните ястия. По-известна е пастърмата, която със сигурност сте опитвали на трапезата си и която обаче много хора не знаят нито какво точно съдържа, нито дали е близка по съставки до филе елена. Всъщност оказва се, че е минимална разликата между пастърмата и филе елена, ако първата се приготви от свинско филе. Ловджиите добре знаят тънкостите на двата деликатеса и разликите между тях, поради което се допитахме до тях, за да ни запознаят със занаята.

За да приготвите най-вкусната домашна пастърма, ви трябва просто една чаша от това...

Разликата между пастърма и филе елена – тънка, но от значение

Разликата между пастърма и филе елена е толкова тънка, на каквито тънки парчета съветват кулинарните майстори да режете и поднасяте деликатеса. И пастърмата, и филе елена се приготвят от месо и подправки, като чубрицата при филе елена е задължителна. Някои ловджии определят филе елена като пастърма, направена по определена технология и рецепта, но други споделят, че разликата между пастърма и филе елена е доста по-значителна, тъй като филе елена се приготвя задължително от свинско филе, а пастърмата може да бъде от разнообразно месо, като най-често у нас се влага говеждо. В крайна сметка се оказва, че често общото между тях е че са деликатеси от солено-сушено месо с подправки, но далеч не означават един и същ специалитет на масата. Ако обаче пастърмата се приготви от свинско филе, то разликата се стопява и двата деликатеса придобиват повече прилики, отколкото разлики. Всичко в случая зависи от технологията на приготвяне и избора на месо, както и от подправките, които се употребяват. Те са малко, но силни – пипер, чубрица, чесън. Няма екзотични подправки, липсват и такива със сложни и неизвестни имена. Чубрицата е незаменима при филе елена, тъй като му придава любимия и търсен аромат. Пиперът – черен и червен – задължително присъстват и при пастърмата, но чубрицата е подправка, която обикновено не се влага в нея. Именно тук се крие разликата между филе елена и пастърма, приготвена от филе – в ароматната българска подправка чубрица.

Колко сол да сложим на пастърмата, ако искаме перфектния деликатес

Как да приготвим вкъщи деликатеси?

Не е трудно да зарадвате сетивата си и семейството или гостите си с филе елена или пастърма. Онлайн ще откриете стотици рецепти, от които да изберете тази с месо, което предпочитате, когато говорим за пастърма, а при филе елена са ви нужни само филе, черен и червен пипер, чубрица и чесън. Естествено сол, защото това са солени меса, и търпение, защото са сушени.

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Традиция за Великден 2024

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com