Каква е закуската в различните страни по света?

4573
Каква е закуската в различните страни по света?
Снимка: Thinkstock

Казват, че закуската е най-важното хранене за деня, но замисляли ли сте се защо това може да е така? Освен че е храната, която задава тона за деня, проучванията на Crossmodal Research Laboratory към Оксфордския университет предполагат, че закуската може да помогне за когнитивното представяне и да стабилизира нашите хормони през целия ден, предотвратявайки резки пикове и спадове в енергийните ни нива. Наслаждаването на закуска е практически универсално, но какво точно е закуската, варира в различните култури. Направете обиколка по света с тези десет хранения от различни страни. Може би ще бъдете вдъхновени да започнете деня си, като опитате нещо ново!

Англия | Пълна английска закуска

Пълната английска закуска съдържа продукти, които вероятно ще намерите в менюто на всяка българска закусвалня - просто сервирани наведнъж. Известна като „пържена“ или „пълна монти“, пълната английска закуска включва всякакъв вид пържени продукти, включително яйца, бекон и колбаси. В зависимост от това къде се намирате в Обединеното кралство, пълната английска закуска може също да включва печен боб и зеленчуци на скара като гъби, домати и пържен лук. Може дори да се предлага с чай, препечени филийки и картофени сладкиши.

Турция | Турска закуска

Традиционната турска закуска е гигантско предложение от малки чинии, насърчаващи ядящите да опитат разнообразие от вкусни хапки, от набор от остри и фини сирена до пикантни сладкиши, пълни с месо. Ще намерите по малко от всяка група храни като част от турска закуска и много от тези малки чинии включват ястия, подобни на тези, които бихте намерили в Близкия изток и Средиземноморието: салати от домати и краставици, маслини и питки със сладка, масло и мед. Турският чай е задължителен, а ястията обикновено завършват с турско кафе. Думата за "закуска" на турски все пак се превежда като "преди кафе".

Австралия | Vegemite върху препечен хляб

Закуската в Австралия може да приеме много форми, но никое ястие не е по-емблематично от Vegemite върху препечен хляб. Vegemite се прави от остатъци от бирена мая. Гъстото, тъмнокафяво мазане се получава най-добре върху хляб, който е току-що изваден от тостера и е все още горещ, като гарантира, че поне част от Vegemite може да се стопи в тези кътчета и пролуки. Лепкав и гладък като фъстъчено масло, Vegemite има пикантен, малцов вкус.

5 закуски, с които няма как да надебелеете

Азия | Congee

Congee е оризова каша, на която се наслаждавате по различни начини в цяла Азия и дори чак до Португалия, където традицията на „canja“ е повлияна от португалската колония в Гоа, Индия. Тази каша може да се сервира с различни солени меса. В Китай, например, ще намерите конги със солени патешки яйца или раци, докато зелената леща или лютеница са популярни гарнитури в Индия. Включването на разнообразни текстури като хрупкав шалот може да добави към сложността на кашата.

Германия | Frühstück

Централният елемент на немската Frühstück (което означава закуска) е brötchen или хлебчета. Сервирани заедно с рулцата са селекция от меса, сирена, мазане като мармалади, шоколад и мед и Frühstücksei - неизменно рохко сварено яйце. Може да намерите и мюсли: смес от овесени ядки и гранола, която се приема като обилна зърнена закуска с мляко или кисело мляко.

Израел | Шакшука

Въпреки че може да се консумира като всяко хранене за деня, shakshuka се появява на много маси за закуска не само в Израел, но и в Близкия изток като цяло. Това ястие включва яйце, поширано в подправена доматена яхния с чушки, лук и чесън. Подправено е с различни подправки, включително кимион, кориандър, червен пипер и чили на прах, всички от които допринасят за топлината на ястието.

Япония | Гохан и мисо ширу

Основата на японската закуска е гохан (задушен ориз) и мисо ширу, супа, приготвена от ферментирала соева паста. От там може да се добави сушен сафрид или друг сорт риба, мариновани зеленчуци и подправени водорасли.

5 закуски само с 3 СЪСТАВКИ, които да опитате

Египет | Мудамами

Сушените бобчета са задушени и смесени със зеленчуци и подправки за тази скромна веганска закуска. Сервирани горещи, мудамами традиционно се ядат с парчета пита.

Колумбия | Чангуа

Толкова много култури включват яйца в своите ястия за закуска и това до голяма степен остава така около централните Анди. Яйцата се пошират в бульон от вода, мляко, зелен лук и кориандър или магданоз. Традиционно супата се сервира с арепа, която поема и омеква от бульона.

Гана | Waakye

Waakye е чудесно ястие, за да опитате някои от местните съставки на Гана. Оризът се готви с черен грах и листа от червено просо или листа от сорго, които придават отличителния оттенък на waakye. Често сервирано със салати, месо и риба, waakye може да се насладите у дома или да се купи от улични сергии и ресторанти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com