Какво изобщо е „токсичен човек“?

44503
Какво изобщо е „токсичен човек“?
Снимка: iStock

Може би знаете какво е "нарцисист". През последните няколко години има още един етикет, който се използва за описание на човек, с когото категорично не искате да имате връзка: "токсичен". Токсичният човек е толкова често срещан в разговорите извън мрежата и в статиите за начина на живот, че преди няколко години дори беше дума на годината в чуждестранните речници. Както ще ви кажат заглавията в интернет, има токсични партньори, токсични шефове, токсични приятели и много токсични роднини. Думата се използва с такава честота, че трябва да се запитате: Ако всички са токсични, дали някой е наистина „токсичен“? Не е ли станала тази всеобхватна дума безсмислена? И ако наричате всички в живота си "токсични", може би именно вие сте токсичният човек? Но какво изобщо означава "токсичен"?

Токсичните хора и какво да правим с тях

Какво означава токсичен човек?

Проблемът с думата "токсичен" е, че за разлика от нарцисизма - личностно разстройство, няма общоприето описание на това какво означава да си "токсичен" човек. Може би най-точното определение е дразнещ, неприятен или досаден. Като хора ние обичаме етикетите, а фактът, че "токсичен" оставя много възможности за интерпретация, го прави особено лепкав. "По много причини, някои от които дори са заложени в ДНК-то ни още от праисторически времена, хората искат да поставят етикети и да класифицират поведението на другите и да използват тези етикети, за да предупреждават другите за опасностите, които даден човек представлява", твърдят специалисти в човешките отношения.

6 важни сигнала, че енергийно токсичен човек се опитва да ви манипулира

Ако един приятел винаги ви моли за услуги или подкрепа, но никога не е на разположение, когато имате нужда от неговата подкрепа, връзката ви може да се определи като „токсична" и „едностранна". Някои хора са устроени така, че да взимат колкото се може повече от другите, без да имат намерение или способност да предлагат каквато и да е подкрепа на другите. Нуждаем се от приятели, на които можем да разчитаме, а не само от такива, които зависят от нас. Когато се научим да разпознаваме нездравословните хора, можем да идентифицираме чертите на ревност, емоционална манипулация, самовглъбяване, нереалистични очаквания, проблеми с гнева, горчивина, съревнование, пасивна агресивност или избягване на конфликти. Всяко от тези поведения (особено в съчетание) може да ви накара да се чувствате изцедени, манипулирани, контролирани, несигурни или недооценени.

ТОКСИЧНА приятелка ли сте? Ето как да разберете!

ВМЕСТО ДА НАРИЧАТЕ НЯКОГО ТОКСИЧЕН, ЗАДАЙТЕ СИ ТЕЗИ 3 ВЪПРОСА

Ясно е, че има безброй начини да бъдете възприемани като "токсични". Ако се опитвате да разберете каква е стойността на връзката, много по-полезно е да посочите как се чувствате и какво поведение ви отблъсква, отколкото просто да го наречете "токсично". Етикетите не отчитат колко сложни могат да бъдат човешките взаимоотношения. Ако се притеснявате, че едно приятелство вече не си заслужава времето ви или че поведението на приятеля ви е неприемливо, задайте си три въпроса за връзката:

1. Чувствам ли се по-добре или по-зле по отношение на себе си или на живота като цяло, след като прекарвам време с този човек?

Токсичен шеф: Топ 5 правила как да се държите с него

2. Случва ли ми се да игнорирам текстови съобщения или телефонни обаждания от този човек или да отменям планове за срещи с него?

3. Дали присъствието на този човек в живота ми е причинило повече вреда, отколкото полза?

В крайна сметка няма нищо лошо в това, че контактувате с "токсичен" човек, но ако се опитвате да вземете ясно решение за някого, трябва да се задълбочите малко повече. Ако искате да разберете какви са взаимоотношенията ви с даден човек, трябва да се опитате да разберете какво точно прави той, за да научите повече за себе си и за това, от какво се нуждаете от другите за здравословни взаимоотношения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com