Какво казва цветът на очите ви за вашето здраве

6721
Какво казва цветът на очите ви за вашето здраве
Снимка: iStock

Цветът на очите ви се определя най-вече от късмета на генетичното извличане. Въпреки че има неща, които можете да направите, за да подобрите зрението си и да поддържате очите си здрави, не можете да направите много, за да промените цвета на очите си. Цветът на ириса ви обаче може да разкрие повече за вашето здраве, отколкото си мислите. Ето какво трябва да знаете за тъмните и светлите очи и всички нюанси между тях.

Как тялото ви подсказва, че се нуждае от почивка

Тъмни очи: Може да е по-малко вероятно да имате макулна дегенерация

Значението на цвета на очите ви може да даде представа за цялостното ви здраве на очите. Тъмният ирис блокира повече ултравиолетова светлина. UV светлината е рисков фактор за дегенерация на макулата. Допълнителната светлина, която попада в очите на хора със светъл ирис, може да доведе до по-голяма дегенерация на ретината.

Тъмни очи: Може да има по-нисък риск от меланом

Тъмните ириси могат да показват, че имате по-нисък риск от меланома или рак на кожата. В проучване, публикувано в Cancer Epidemiology, изследователите взели ДНК проби и събрали данни за излагане на слънце от близо 500 деца на възраст от 6 до 10 години за четири години. Децата с гена на сините очи са по-склонни да развият бенки в сравнение с децата без гена. Броят на бенките, които хората развиват през детството, може да предскаже риска от меланом в зряла възраст. Други изследвания са установили, че хората със сини или зелени очи са изложени на по-голям риск от меланоми на окото, най-вероятно защото имат по-малко поглъщащ светлина пигмент за предпазване на очите от увреждане от слънцето. Но без значение какво означава цветът на очите ви, винаги е добра идея да защитите очите си със слънчеви очила, които блокират 99% до 100% от ултравиолетовото лъчение или UV-абсорбиращи контактни лещи.

Избегнете бръчките около очите с тези съвети

Светли очи: Може да е по-малко вероятно да имате витилиго

В проучване на Медицинския факултет на Университета в Колорадо изследователите проследили близо 3000 души с витилиго, автоимунно заболяване, при което имунната система на човек атакува здрави пигментни клетки и причинява петна по кожата. Изследователите идентифицирали 13 гена, свързани с предразположението към витилиго. Те открили, че хората с болестта са по-малко склонни да имат сини или сиви очи, отколкото тези без това. От пациентите с витилиго, всички от неиспанско европейско потекло, 43 процента са имали тъмни очи, 30 процента са имали зелени или пъстри очи, а 27 процента са имали сини или сиви очи. Това се различава от типичното разпределение на цвета на очите, наблюдавано при американци от не-испански европейски произход, които нямат витилиго, при което 52 процента са склонни да имат сини или сиви очи и само 27 процента имат кафяви или светлокафяви очи. Хората с витилиго са изложени на по-висок риск от други автоимунни заболявания като лупус, диабет тип 1 и заболяване на щитовидната жлеза.

Тъмни очи: Може да пиете по-малко алкохол

В анализ на щатския университет в Джорджия на 12 000 мъже и жени изследователите установили, че хората със светли очи пият повече алкохол и са по-склонни да злоупотребяват с него, отколкото хората с тъмни очи.

Но каква е връзката? Изследователите предполагат, че това може да се дължи на меланина, пигментът, който прави очите по-тъмни. Меланинът участва в електрическите връзки между мозъчните клетки. Ако количеството меланин в окото (тъмнооките хора имат повече) корелира с количеството меланин в мозъка, това може да означава, че хората с тъмни очи са по-чувствителни към стимули като алкохол, което означава, че може да се напият от по-малко алкохол отколкото хората със светли очи (и следователно по-малко вероятно да пият прекомерно).

Все пак са необходими повече изследвания. Хората със светли ириси пият повече, това е неоспорим извод от това проучване. Това, което е по-трудно да се каже, е дали цветът на ириса определя дали хората пият или не. Това показва асоциация, а не причинно-следствена връзка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com