Какво означава Дамоклев меч?

27904
Какво означава Дамоклев меч?
Снимка: iStock

Изразът Дамоклев меч е крилата фраза, родена преди новата ера в Древна Гърция, съхранена благодарение на „Тускулански беседи“ на Цицерон и достигала до нас. Именно той в творчеството си, в притчите си, увековечава поучителна история, създадена целенасочено от Дионисий I Стари, и я предава през хилядолетията, за да достигне до нас. Навлязъл в езика като крилата фраза, днес много хора използват използват израза, без да знаят историята му и какво означава Дамоклев меч.

Какво означава Дамоклев меч и как се ражда крилатата фраза?

Дамоклев меч на латински звучи като на Damoclis gladius. Историята му е напълно реална и е исторически факт. Дионисий I Стари е тиран, управлявал реално Сиракуза около 350 година пр.н.е. Дамокъл бил негов пръв ласкател, но не бил искрен и Дионисий осъзнавал това. Тиранът поканил Дамокъл на пир, по време на който да му даде урок и да му покаже, че фалшивото му ласкателство е забелязано и не е останало скрито, както и да осъзнае Дамокъл защо Дионисий живеел в страх. По време на този пир Дамокъл разбрал, че е неговата нощ и в негова чест, което го накарало да се чувства още по-горд, поласкан и доволен.

Защо ползваме израза бла-бла-бла

В най-прекрасните за Дамокъл моменти над главата му на конски косъм провиснали меч – меч, който следвало да покаже колко е тънка нишката между фалшиво ласкателство и предателство, как на косъм виси животът на властните, както и колко лесен за усещане е фалшът в отношението му към Дионисий, на когото завиждал, но ласкаел, за да го впечатли и да извлече полза от благоволението му. Надвисналият над главата на Дамокъл меч, държащ се само на конски косъм, бил сериозна опасност за живота му. И днес изразът се използва именно с това значение – за надвиснала и застрашаваща някого голяма опасност.

Притчата, предала израза през хилядолетията, разказва как Дионисий живеел в охолство и богатство, но в непрестанен страх, довел го до там да спи на място, обиколено от ров, и да позволява да бъде бръснат само от дъщерите си, тъй като очаквал всеки друг да го убие. Дамокъл завиждал на Дионисий за властта и богатството и неразбирал защо го дразнел с ласкателствата си.

Притчата се разказва и днес, а крилатата фраза Дамоклев меч остава със значение на смъртна опасност, надвиснала над някого, дебнеща го непрестанно, както и олицетворяваща идеята, че властта, богатството, високите длъжности често вървят с опасности и със страха, че смъртта те дебне от някои ъгъл, без да подозираш това.

Кои са най-често използваните български фрази и изрази

Известни личности, употребили израза

Освен какво означава Дамоклев меч ще ви е любопитно да разберете и кои съвременни личности са го употребили. Сред тях е Джон Кенеди, който по време на Студената война казва: „Всеки мъж, жена и дете живее днес под ядрения дамоклев меч, висящ на косъм, който всеки момент може да се пресече поради случайност, поради погрешно изчисление или поради лудостта на някого!“ Вероятно и около вас има хора, които го употребяват и на които може да разкажете притчата и какво означава Дамоклев меч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com