Какво означава името на град Плевен?

39191
Какво означава името на град Плевен?
Снимка: община Плевен

Плевен е един от най-големите градове в България. Както повечето населени места у нас, той носи в себе си богата история, започваща още от времето на траките и римляните. Но откъде произлиза името на града? Нека разбереме повече по темата.

Откъде идва името на Плевен

Това е едно от най-загадъчните имена на сред българските градове. За момента няма категорично становище по темата, но съществуват няколко хипотези. Днес ще ги представим пред вас:

1.Свързване с думата плевня

Една от хипотезите, която се разглежда, изниква от изказвания на местни жители на село Буковлък, считано за по-старо от Плевен. Предполага се, че името на града е свързано с плевните на селото, разположени някога на мястото на днешния град Плевен. Въпреки че вероятността е много малка, коректно е да я отбележим.

Къде се намира "градът на белите момичета" у нас?

2.Идва от думата плевел (трева)

Това е хипотеза, която е разработена от големия изследовател по темата - академик Юрдан Трифонов. Има много български места, чиито имена произлизат от растения. Например, според теорията на академик Трифонов, името на град Плевен е свързано с плевел, т.е. растение, което се изкоренява, за да не пречи на другите растения. Предполага се, че името на град Плевен идва от древната крепост Сторгозия, която вече не съществува по времето на основаването на Плевен и е била като "плевел" останъл от миналото.

Сторгозия е римска крепост, построена през I век след новата ера, вероятно върху основите на старо тракийско селище. Крепостта е създадена от римляните с цел защита на Северна България от нападенията на готските племена. Съществува няколко века - до около VI век, когато масовото заселване на славянски племена принуждава крепостта да престане да бъде използвана от Източната Римска империя. Въпреки че формално империята все още контролира територията, на практика славяните действат самостоятелно.

Как български преводач си връща за обидите от Чърчил?

3.Плеун - изобилен

Това е една теория, базирана на най-старото споменаване на името Плевен (Плеун). В грамота от 10 декември 1270 г., унгарският крал Стефан V споменава голяма крепост на българите - Плеун. Произходът на думата остава неясен, но тази теория я разглежда от гледна точка на гръцкия език. Въпреки че в унгарската грамота се споменава като castrum Pleun bulgarorum, коренът може да бъде гръцки.

  • Castrum на латински означава военно укрепление или крепост.
  • Bulgarorum е с очевидно значение
  • Думата Pleun не е латинска. Ако приемем, че тя е гръцка, то някои изследователи я превеждат като "изобилие". Следователно, можем да разгледаме израза като "изобилната или голямата българска крепост".

Първата хипотеза е изключително малко вероятна, докато втората и третата определено имат своите аргументи. Коя от тях е истина или дали има някакво друго обяснение - трудно е да се каже.Надяваме се, че за в бъдеще ще може да ви кажем със сигурност откъде произхожда името на град Плевен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com