Какво се случва с тялото ни, ако всяка вечер пием по чаша вино?

14482
Какво се случва с тялото ни, ако всяка вечер пием по чаша вино?
Снимка: Getty images

Пиенето на чаша вино всяка вечер може да има както положителен, така и отрицателен ефект върху здравето и благосъстоянието ни. Въпреки че умерената консумация на вино се свързва с потенциални ползи за здравето, важно е да се разберат и потенциалните последици.

От положителна гледна точка, виното съдържа антиоксиданти, като ресвератрол, които могат да имат кардиопротективни свойства. Умерената консумация на вино се свързва с намален риск от сърдечни заболявания, тъй като може да спомогне за повишаване на нивата на холестерола в липопротеините с висока плътност (HDL) и за подобряване на кръвния поток. Освен това някои проучвания показват, че консумацията на червено вино в частност може да има противовъзпалително и противостареещо действие.

Все пак е изключително важно да се отбележи, че умереността е от ключово значение. Консумацията на прекомерни количества алкохол, дори под формата на вино, може да доведе до редица негативни последици. Първо, редовната консумация на вино може да увеличи риска от развитие на алкохолна зависимост или пристрастяване. От съществено значение е да следите приема на алкохол и да сте наясно с всички признаци на зависимост.

От какви болести ни предпазва чашата вино?

Освен това прекомерната консумация на вино може да има неблагоприятно въздействие върху различни аспекти на здравето. Алкохолът е диуретик, което означава, че може да доведе до повишено производство на урина и дехидратация. Пиенето на вино всяка вечер може също така да наруши режима на съня и да допринесе за лошо качество на съня, което да доведе до умора през деня и намаляване на когнитивните функции.

Освен това прекомерният прием на алкохол може да увреди черния дроб, което води до състояния като алкохолна мастна болест на черния дроб, алкохолен хепатит и дори цироза. Той може също така да отслаби имунната система, което прави хората по-податливи на инфекции и заболявания.

По отношение на психичното здраве, макар че умерената консумация на вино може да има някои ползи за релаксацията, прекомерното пиене може да има отрицателно въздействие. Алкохолът е депресант и може да изостри симптомите на тревожност и депресия. Той може също така да влоши преценката и да увеличи риска от злополуки и наранявания.

5 ползи за здравето от червеното вино

Важно е да се консултирате със здравен специалист, за да определите какво представлява умерената консумация на вино въз основа на индивидуалните здравни фактори. Умерената консумация обикновено означава до една чаша вино на ден за жените и до две чаши за мъжете.

Пиенето на чаша вино всяка вечер може да има както положителни, така и отрицателни ефекти. Умерената консумация на вино може да предложи някои потенциални ползи за здравето, но прекомерната консумация може да доведе до редица отрицателни последици, включително пристрастяване, увреждане на черния дроб, нарушения на съня и проблеми с психичното здраве. Както при всеки избор на хранителен режим, от решаващо значение е да се вземат информирани решения и да се дава приоритет на умереността, за да се поддържа цялостното здраве и благополучие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

9 основни грешки при гладене и как да ги избегнем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com