Какво ще се случи с нас, ако ядем скумрия няколко пъти в седмицата 

37942
Какво ще се случи с нас, ако ядем скумрия няколко пъти в седмицата 
Снимка: iStock

Скумрията е не само вкусна, но и с висока хранителна стойност. Съдържа много от най-желаните омега-3 мастни киселини, селен, както и витамин D, необходими за здравето ни. 

Скумрия в кухнята

Любителите на скумрия я ядат в най-различни комбинации. Най-простият вариант, с хляб и краставици, понякога замества вечерята, когато - в особено натоварен ден - няма време за приготвяне на топла храна. Скумрията се съчетава идеално в салати, сандвичи или ястия на базата на пастата. 

Скумрията е мазна морска риба, която се насърчава от кардиолозите

Въпреки че лекарите и диетолозите единодушно препоръчват ограничаване на животинските мазнини, това не се отнася за мазната морска риба, включително и скумрията. Богата е на най-здравословния вид мазнини – омега-3 полиненаситени мастни киселини, които имат многопосочно, благотворно влияние върху здравето. Те присъстват в диетата, предпазват от развитие на рак, подобряват работата на мозъка, укрепват костите, зрението и имунитета. Предпазват от алергии и хранителни непоносимости и най-вече осигуряват доброто състояние на сърдечно-съдовата система.

С какво готвачите увиват СКУМРИЯТА, преди да я сготвят

Всички знаем, че една от най-полезните риби е скумрията. Освен това тя е и много вкусна. Единственото неприятно нещо е миризмата на риб...

Омега-3 мастните киселини спомагат за стабилизиране на нивото на триглицеридите. Те подобряват еластичността на кръвоносните съдове а с това подобряват кръвоснабдяването на цялото тяло. Чрез стимулиране на производството на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове, омега-3 киселините подобряват притока на кръв и помагат за регулиране на нивата на кръвното налягане. Те са голяма опора за сърцето.

Скумрията е източник на здравословен протеин

Подобно на бялото и червеното месо, рибата е източник на здравословен протеин. Струва си да я включвате все по-често в менюто си. Скумрията съдържа всички ендогенни аминокиселини, тоест тези, които тялото не може да произвежда само, но са от съществено значение за правилното му функциониране.

Скумрия повишава имунитета

Освен ценни протеини и омега-3 киселини, скумрията съдържа значителни дози селен – елемент, който определя правилното протичане на много жизнени процеси. Селенът неутрализира токсичните ефекти на свободните радикали, защитава червените кръвни клетки и укрепва имунната система.

Тайната СЪСТАВКА, която превръща СКУМРИЯТА в кулинарен шедьовър

Скумрията е една от най-полезните риби, които е препоръчително да консумираме минимум веднъж в седмицата. Свикнали сме да я похапваме п...

Тя съдържа още калий – елемент, който насърчава нормализирането на нивата на кръвното налягане и предпазва сърцето, както и множество витамини. Витамин А, известен със силния си антиоксидантен потенциал, и витамин D, изключително важен за имунната система и правилното функциониране на червата.

Въпреки че през зимните месеци, при пренебрежимо малки дози слънчева светлина, допълването му е необходимо на нашата географска ширина, си струва да си припомним и хранителните продукти, които помагат да се попълни нивото на витамин D. Доставянето му е от решаващо значение на всеки етап от живота. Витамин D укрепва зъбите и костната система, поради което е необходим в диетата на деца и възрастни хора. Той обуславя усвояването на калций и фосфор, което предотвратява деминерализацията на костите и предпазва от остеопороза.

Има имуномодулиращ ефект. Като ограничава и потушава възпалението, той предпазва от развитието на автоимунни заболявания, като диабет, Хашимото, ревматоиден артрит, лупус еритематозус или възпалителни заболявания на червата. Освен това намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и метаболитен синдром.

Противопоказания на скумрията

Поради склонността към натрупване на живачни съединения, скумрията не трябва да се включва в диетата на бременни жени, кърмещи майки и малки деца. Хистаминът, съдържащ се в скумрията, особено в пушената скумрия, може да причини алергии, така че хората с непоносимост към хистамин трябва да се откажат от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com