Кое животно яде таралежи?

90017
Кое животно яде таралежи?
Снимка: iSock

Таралежите са малки, чаровни бозайници, облечени в специална „униформа“ - тялото им е покрито с много бодли. Такова облекло, според плана на природата, би трябвало да спаси животното от хищниците и други заплахи в гората, понеже таралежът, когато възникне опасност, се свива на кълбо. Под формата на такава бодлива топка той изглежда доста застрашително и врагът му обикновено се оттегля.

Обаче това се случва не винаги. Някои горски обитатели все пак ловуват таралежи и ги изяждат. Вярно, такива злодеи не са много - но бодливите животни има от какво да се страхуват.

Семейство Сови

Най-опасните врагове на таралежите са хищните птици от семейство Сови. Те включват бухала, чухала, кукумявката, совата и горската улулица. Тяхното предимство при лов е нощната им активност - именно този фактор обуславя успеха им в търсенето на храна. Таралежите, подобно на совите, също водят нощем активния си начин на живот, така че сблъсъкът между тези два горски обитателя е почти неизбежен.

Бухалът е най-едрият представител на совите; крилете му са с размах до два метра, а теглото му е поне три килограма. Такава сравнително тежка, при това силна, а и зорка в тъмното птица има сериозно предимство в сравнение с бодливата си плячка. При това е с бърза реакция и хваща светкавично нещастните таралежи, за които просто не остава време да се свият на защитна топка. Но даже плячката да не е била изненадана, бухалът просто я улавя с мощните си ноктести лапи, които не се плашат от бодлите.

Ако видите таралеж в двора си, ето каква година ви очаква

Семейство Кучеви

Също опасен враг на бодливия бозайник са и хищниците от семейството на кучетата. Сред тях са горски обитатели като вълци, лисици, кучета - диви и домашни, чакали. За тях не е особено трудно да изненадат таралеж и да го изядат. Заостреният нос се превръща в предимство за хищниците: те го вклиняват в тялото на таралежа там, където се събират бодлите. Този трик принуждава плячката им да разгъне бронята си.

Лисицата по природа е по-хитра, затова и знае друг начин да принуди таралежа да разтвори своите бодли. Тя започва да тласка бодливкото към дълбока локва - във водата жертвата отслабва своите защитни сили и така ще има условия за извършване на престъплението.

Друго тайно оръжие на лисицата е урината, която, както при всички месоядни животни, мирише остро и силно. Обикновено таралежът не е в състояние да устои на силната миризма и разхлабва защитата си.

Интересни факти за таралежите

Мангуст

Хищните мангусти обитават предимно Азия и Африка. На външен вид наподобяват порове и не се отличават с големи размери: дължината им се колебае между 25 и 70 см, теглото - от 1 до 5 кг. Индийските сиви мангусти са опасни за таралежите, но те ловуват не само бодливците. Менюто им включва също и други бозайници, а и опасни змии като кобрата.

Мангустът атакува таралежите много агресивно: хваща жертвата и опитва да я хвърли колкото може по-силно с цел тя да се удари. Това я кара да намали защитата си и тогава хищникът може да пристъпи към своята трапеза.

Семейство Порови

Сред тези хищни бозайници са такива врагове на таралежите като невестулки, порове и язовци. Приспособяват се към най-разнообразни условия на живот, затова и са широко разпространени. Отличават се с малки размери на телата, което не е характерно за хищниците.

Главното им предимство при лова е тяхната активност привечер, вечер, както и през нощта. Слухът им е доста чувствителен, а обонянието - силно, затова ловът на плячката не ги затруднява. Язовецът, като представител на това семейство, се явява главен враг на таралежите. Затова и те се опитват да избягват зони, където живеят семейства язовци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"
Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Не всички продукти са еднакво полезни. Яна Степанова, диетолог, експерт по хранене и фитнес гуру, ни разказва за своя списък от забранени храни. Пшеница Първото...