Кои големи градове са основани от Александър Велики

40622
Кои големи градове са основани от Александър Велики
Снимка: History of Yesterday

Живял от юли 356 г. пр.н.е. до юни 323 г. пр.н.е., Александър Велики e бил смел завоевател и един от най-бляскавите военни генерали в историята. Неговата военна стратегия и смелост го довели до основаването на множество градове, които променили лицето на древния свят. Този член на Македонската империя поставил основите за установяването на елинистичния свят, простиращ се от Александрия в Египет до границите на Индия.

Интересни факти от историята на Александър Велики

По собствено признание, Александър се опитвал да завладее земи дори до "краищата на света и Великото външно море". През 326 г. пр.н.е. той и неговите легиони стигат до Индия, печелейки важна победа при Хидасп. Въпреки това, след години на безкрайна война в Близкия изток, великият военачалник най-накрая се завръща у дома по молба на своята армия.

Какво трябва да знаете за Александър Македонски и неговата мистериозна смърт

Александър Велики умира във Вавилон през 323 г. пр.н.е., град, който планира да установи като своя столица, преди да успее да изпълни редица от планираните си кампании, започващи с нахлуването в Арабия.

Най-значимите градове, основани от Александър Велики

1. Александрия, Египет

Вторият по големина град в Египет е основан около малък древноегипетски град през 332 г. пр.н.е. Александрия не е била предназначена само да стане елинистичен център в Египет, но и да служи като жизнено важна връзка между Гърция и богатата долина на Нил.

Македонците и култът към Александър Велики

За известно време Александрия е интелектуален и културен център на древния свят. Градът, неговият музей и библиотека привличат множество от най-изтъкнатите учени, включително гърци, евреи и сирийци. Александрийците гледали на своя град повече като на вид божествена основа на гръцкия народ.

2. Александрия Ариана, Афганистан

Градът, оригинално наречен "Александрия в Ариана" в древността, сега е известен като Кандахар в Афганистан. Александър Македонски основава този град на мястото на персийска крепост от шести век пр.н.е. Близостта до планински преход, река и кръстовището на три търговски пътя на дълги разстояния показват, че местоположението е от жизненоважно стратегическо значение. В региона са открити древногръцки сгради, а в различни части на града се намират множество гръцки монети, надписи и гробове.

Александър Велики

3. Александрия Букепхала, Пакистан

Град, основан от Александър Велики в памет на своя любим кон, Букепхала се намира точно на запад от голямата река Инд. Гарнизонът е настанен с гръцки и персийски ветерани и хора от околията на Парватозапад. Древният град Букепхала, днес потънал в прах и пясъци, се предполага, че е имал големи докове с цел търговия.

4. Ай-Ханум, Афганистан

Открит случайно през 60-те години на миналия век, този невероятен археологически обект е определен за историческия град "Александрия на Окс". В настоящата си форма като Евкратида, това е един от главните градове на греко-бактрийското царство.

Защо Александър Македонски не е завладял Рим и щеше ли да има Римска империя?

Стратегически разположен на река Окс, Ай-Ханум разполага с огромен запас от артефакти и структури от древността, които включват гръцки колонади, храмове и дворци. Според археолозите, градът е бил обитаван от гърци и други етнически групи.

5. Александрия, Гърция

Първоначално наречен "Домика", Александрия е основана от Александър Велики в близост до родината му. Градът е част от неговите обширни планове за заселване на войниците и старите му ветерани, както и за установяване на присъствие в близката Гърция.

Александрия се превръща във важен център, а след смъртта на Александър Велики става столица на Антигонидско царство. Градът е богат и важен в течение стотици години, преди да бъде заменен от други центрове през римската епоха.

Кой е последният владетел на първото българско царство?

6. Никея, Египет

Основана около 331 г. пр.н.е., Никея (позната още като Нике) е един от градовете, построени от Александър Велики. Градът заема стратегическо положение близо до Делта на Нил и е предназначен да контролира важните търговски пътища и да предоставя военни гарнизони. Името на града произлиза от думата "нике", която в гръцки език означава "победа". Предполага се, че Александър го нарича така в чест на своите многобройни военни победи.

Александър Велики е оставил голям отпечатък в историята, както и в архитектурата и устройството на множество градове по целия свят. Тези градове са не само символ на неговата военна мощ, но и на стремежа му към културно обогатяване и покоряване на света, както го е виждал през своите очи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com