Кои храни много често предизвикват появата пъпки?

2897
Кои храни много често предизвикват появата пъпки?
Снимка: iStock/Guliver

Тийнейджърските години отдавна са зад гърба ви, първите следи от усмивки, сълзи, вредни навици и незабравими удоволствия – бръчките и фините линии – вече са върху лицето ви, но акнето продължава да ви притеснява? Причините за младежките пъпки, които ви карат да се чувствате несигурна, са комплексни и възрастта е само една от тях. Възможно е да сте зрели личности, отглеждащи тийнейджъри и въпреки това лицето ви да е покрито с пъпки. Сред възможните причини за това са начинът на хранене и изборът на продукти, предизвикващи поява на акне.

Възможно е и пъпките да са резултат от хранителна или лекарствена алергия, свръхчувствителност към различни продукти или козметика, които използвате в ежедневието си, като храната е на първо място като заподозрян алерген. Въпросът кои храни много често предизвикват пъпки важи напълно и когато коментираме алергични реакции, а не само обриви, дължащи се на акне.

Кои храни да избягваме при акне?

Кои храни много често предизвикват пъпки, ако визираме акнеичните обриви?

Връзката между акнето и хормоните е известна на повечето страдащи от тези неприятни обриви, които при неукрепналите още психически тийнейджъри могат да доведат до социална изолация, ниско самочувствие и погрешно възприемане на „Аз-а“. Акнето обаче не е познато само на младежите и пораженията му не приключват само с обривите – влошеното акне или неправилното му третиране, погрешните навици водят до трайни белези, оставящи следи върху кожата, които може да останат видими дълги години. Нещо повече – не само хормоните или неправилната грижа за кожата могат да причинят акне.

Склонните към младежки пъпки във всяка възраст следва да внимават какво поставят на масата си, тъй като е установена връзка между начина на хранене, избора на храни и появата на акне. Акнето е едно от най-често срещаните кожни заболявания, засяга близо 10% от населението на света, което прави профилактиката и откриването на отговора на въпроса кои храни много често предизвикват пъпки, полезни за милиони души по целия свят. В резултат на дългогодишни проучвания и системни изследвания учените откриват, че следните храни най-често водят до поява на акне или влошават вече появило се.

-          Рафинирани въглехидрати, храни, съдържащи захар

Когато говорим за въглехидрати и акне, визираме бързите въглехидрати, рафинираните, пакетираните храни, а когато споменаваме захар далеч нямаме предвид само сладките изкушения, но и храните, които съдържат скрита захар, както и различни сосове и сокове със захар. Тук можем да включим и бързите закуски, които са пълни с мазнини и захар.

Проучване сочи консумация на храни с високо съдържание на захар или мазнини като увеличаваща с над 50% риска от акне, като това се дължи на резкия скок в нивата на кръвната захар. Високите нива на инсулин увеличават не само риска от диабет и сърдечни заболявания, но и този от акне, тъй като инсулинът увеличава активността на андрогенните хормони, които често са в основата на акнето.

-          Прясно мляко

Проучванията ясно сочат тясна връзка между млечните продукти и тежестта на акнето при тийнейджъри. Дали обаче млякото увеличава проблемите с акнето при възрастни, страдащи от него, не е ясно. Не е ясна и точната причина защо млякото влияе неблагоприятно при акне, но се предполага, че е свързана с увеличеното производство на инсулин, причинено от консумацията на прясно мляко.

-          Шоколад

Дълги години шоколадът е сред храните, заподозрени като основни причинители на акне и водещи до влошаването му. Захарта в шоколада е само е една от причините за това. Счита се, че какаото е другата, като последните изследвания по темата подкрепят връзката между яденето на шоколад и развитието на акне, но причините и силата на връзката остават неясни.

-          Суроватъчният протеин

Една от най-използваните хранителни добавки, любима на заетите със спорт и поддържащите своята фигура в залата – суроватъчният протеин – може да се окаже и фактор за появата на трайно и упорито акне. Проучвания по темата сочат този протеин като богат източник на аминокиселини, които карат кожните клетки да растат и да се делят по-бързо, което може да допринесе за образуването на акне или за усложняването на вече появило се такова.

-          Всяка храна, към която тялото ви проявява свръхчувствителност, като това далеч не означава тежка алергична реакция. Възможно е дори да не подозирате, че страдате от подобна нетолерантност, която е в основата на причината за акнето при вас. Така например твърде много хора не знаят, че имат нетолерантност към глутена и че той е една от причините да се покрива лицето им с акне.

Тези 10 храни против акне ще изградят защитните сили на кожата ви

Кои храни много често предизвикват пъпки, ако визираме алергичните обриви?

Сред храните, познати като силни алергени, които най-често воят до тежки алергични реакции са:

  • мед и пчелни продукти,
  • ядки,
  • млечни продукти,
  • яйца,
  • някои плодове като ягоди,
  • морски дарове и други.

Ако подозирате алергията като причина за обривите ви, потърсете специалист, за да диагностицирите проблема и намерите решение. При доказана хранителна алергия следва да не консумирате дадена храна или група храни. Според закона алергените са изписани и в менюто в ресторантите, и върху опаковките на пакетираните храни, така че не е трудно да следите да не попаднат на масата ви.

Изразът, че красотата идва отвътре, не е просто израз. Красотата ви до голяма степен зависи от храната, която приемате, така че бъдете придирчиви към продуктите, които поставяте на масата си.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 май /валутен калкулатор/

Тези функции на домакинските уреди изобщо не са ви необходими

Психология на речевата атака: как да се научим да поставяме нахалниците на мястото им

Психолози: 2 неща, които децата ви никога няма да ви простят

Учени: Котките регулират хормоните на стопаните си

Най-щастливите дни през ЮНИ за всяка зодия

4 сигурни знака, че той иска сериозна връзка с вас

Учителят Петър Дънов: Болестите се лекуват с мисъл

Тези 10 на пръв поглед сладки животни могат да отнемат живота ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com