Кои традиционни арабски ястия са популярни и у нас?

5646
Кои традиционни арабски ястия са популярни и у нас?
Снимка: iStock

Ще се изненадате ли, ако Ви кажем, че тези от вас, които не спазват режим за отслабване или специален режим на хранене, почти всеки ден слагат на трапезата си или хапват на крак арабско ястие? Богатата на вкусове и аромати, на сладки изкушения арабска кухня, е харесвана и предпочитана у нас.

Традиционни арабски ястия се консумират както в заведения за бързо хранене, така и в изискани ресторанти, в дома и на улицата. Арабската кухня е повлияна от Средиземноморието, богата е на ядки, на маслини, на плодове, на сирена и други продукти, които традиционно и често консумираме у нас. Това я прави близка до вкусовете и предпочитанията ни и част от начина ни на хранене. Разпознавате ли някои от тях, или ги хапвате, без да знаете, че са ястия именно характерни за арабската кухня?

Традиционни арабски ястия, популярни и у нас

1.       Солени вълшебства от арабския свят

-          Дюнер

Със сигурност сте опитвали апетитните късчета месо със зеленчуци, увити в арабска питка. Приготвен с пилешко, тъй като свинското не се консумира в арабския свят, дюнерът е вкусен, ароматен, засищащ, но не тежък или мазен, и често се хапва вместо основно ястие и на крак в забързания делник. Вариантите на дюнерите са различни, зеленчуците в тях – по желание, но сосовете – бял и лют – са задължителни за арабската кухня, така че не ги отказвайте, когато поръчвате дюнер.

Професионален готвач издаде ТАЙНАТА на месото за ДЮНЕР. Научете как да го мариновате!

-          Хумус

Ето нещо свежо, апетитно и подходящо и за тези, които пазят тънка талия. Хумусът е типичната за арабския свят разядка, която за разлика от дюнера, разпознаван като арабска вкусотия, мнозина консумират, без да подозират, че е сред вкусните традиционни арабски ястия.

Приготвен от нахут, традиционният хумус за арабския свят е с аромат на пушен патладжан или тахан, но у нас се хапват и  други варианти и вкусове, широко предлагани в търговската мрежа. Ако обаче искате да се потопите изцяло в магията на арабските вкусотии, да се доближите до ароматите и вкусовите качества на традиционни арабски хумус, най-добре потърсете рецепта и си го пригответе сами, за да е максимално близък до консумирания в арабския свят. Може да се хапва не само като раздяка, но и като гарнитура, намазан на филийка или както ви е вкусно.

-          Хляб

Естествено, че това не е традиционният хляб, който купуваме у нас, нито питите, които замесват домакините, а плоски хлябове, поднасяни със сирене, риган и други вкусотии. Всъщност питките за дюнерите също са арабски хляб. Хлябът е на почит в арабския свят, също и у нас – обредните ни хлябове потвърждават това, така че почитането на хляба е още една прилика между родната и арабската кухня, правеща много традиционни арабски ястия, популярни у нас.

-          Зелени салати

Зелените салати са символ на арабския свят, който искрено вярва в ползите им за здравето и обожава вкуса им. Една от най-често консумираните салати от арабската кухня у нас е „Табуле”, която с приготвя с домати, накълцани на ситно и поръсени много щедро със зеленина – магданоз.

2. Сладки изкушения

Ако сте пропуснали да хапнете арабска салата, хумус или арабски хляб, то има сладки изкушения, които със сигурност редовно присъстват на масата ви – сиропирани, тестени, греховно сладки, познати ни от турската кухня и влиянието ѝ у нас, арабските сладки изкушения са традиционен десерт в страната ни, който дори не разпознаваме като арабски, не знаем, че е част от кухнята на арабския свят.

Какво е заатар и как да го използваме в кухнята?

Такива вкусотии са тулумбичките, кадаифите, баклавите и всички онези сиропирани сладости, които сме приели за част от родната кухня, без да подозираме в повечето случаи, че са арабски. Едва ли има българин, невкусвал поне някоя от тях, а българката има опит в приготвянето им в собствената кухня при това отлично и съвършено и като вкус, и като вид, и като аромат. Дори спазващите режим за отслабване или поддържане на теглото се изкушават да вкусят хапка сиропирано вълшебство, поръсено с ядки или пък потопено в захарен сироп.

3. Скара или вълшебство от месо

Место и скарата намират специално място в традициите ни и на масата. Дедите ни са хапвали месо от животните и птиците, които отглеждали в дворчетата си, а днес скарата е незаменима за почивка сред природата, събор, градинско парти или просто като нещо бързо и вкусно за хапване.

Шишчета на скара, печено цяло пиле са основни арабски ястия, които хапваме и у нас, но българите предпочитаме гарнитура от пресни зеленчуци или пържени картофки, докато в арабския свят  хапват тези меса най-често с ориз и домати.

Огладняхте ли? Арабската кухня е навсякъде около нас, част от родната кухня, от ястията, които наричаме традиционни за страната ни, така че ако сте гладни, просто се огледайте и открийте своето арабско ястие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com