Кой е основният протеин, който изгражда косъма?

3248
Кой е основният протеин, който изгражда косъма?
Снимка: iStock/Guliver

Косата се състои от 78% алфа-кератинов протеин, обогатен с микроелементи и витамини, 15% вода, 6% липиди.

Тъй като кератинът е протеин, неговите съставки са аминокиселини.

Аминокиселинните вериги са свързани чрез напречни мостове от аминокиселинни остатъци. Кръстосаните връзки придават на кератина плътност и еластичност.

Кутикулата се състои от тънки плочи, припокриващи се една върху друга. Той плътно прилепва към кората, осигурявайки нейната защита. При младата коса кутикулата има около 10 слоя, но с течение на времето броят им намалява поради износването на кутикулата.

Отгоре кутикулата покрива липидния слой - производно на мастните жлези на косъма. Липидният слой на косъма включва не само мастни киселини (олеинова, палмитинова, стеаринова), но и восъчни естери.

Кутикулата, или по-скоро нейният липиден слой, е много чувствителен към слънчевата светлина. И колкото повече сме на слънце, толкова повече се разрушава. Водата, импрегнирайки косата, повдига люспите на кутикулата. За да не се повреди структурата на кутикулата, не е желателно да се разресва мокра коса.

Косата ни е способна да натрупва различни химикали и всичко, което ядем и пием, се отразява на състоянието й. Замърсяването на околната среда също оставя отпечатък върху косата.

5 лесни трика за по-бляскава коса през лятото

Разбрахме химическия състав на косата, а сега за храненето:

От какво се нуждае косата ни на първо място?

Прието е да се казва, че от протеините. Но това не е съвсем вярно, тъй като всички протеини, които ядем, тялото ни първо разгражда на по-малки аминокиселини, а след това започва да изгражда свои собствени протеини от получените аминокиселини. Следователно коренът на косата ни се нуждае от определени аминокиселини. А именно хистидин, лизин, тирозин, цистин.

Аминокиселини за подхранване на косата.

Хистидин - участва в процесите на растеж и обновяване на телесните тъкани, в образуването на кръвни клетки и е предшественик на хистамина (хормон, който ни спасява от алергените). Особено се нуждаем от хистидин по време на възпалителни процеси, след нараняване и в стресови ситуации. Хистидина е необходим за растежа на косата.

Трябва да получаваме 12 mg хистидин на килограм тегло на ден. По принцип една порция месо (но месо, не колбаси и други готови храни) ще покрие нуждите ви от хистидин.

Лизинът също така участва във възстановяването и растежа на тъканите. Лизинът ускорява процеса на разграждане на мазнините, той е източник на добро настроение. Намира се в протеините на млякото, месото и рибата, в соята, лещата и в покълналите пшенични зърна.

Тирозин - необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, предотвратява чупливост и косопад. Тирозинът е предшественик на меланина и е отговорен за пигментацията на косата и кожата. Стресът, съвсем безсрамно, поглъща нашия тирозин. Съдържат тирозин авокадо, бадеми, млечни продукти, сусам.

5 бързи начина да придадете обем на косата си

Цистин - влиза в състава на косата. Осигурява й необходимата сяра за изграждане на кератин. Липсата на цистин е рядка, тъй като той се съдържа във всички месни, млечни и соеви продукти, както и в зеленчуците.

Следващият компонент, необходим за храненето на косата, са есенциалните мастни киселини.

Алфа-линолова киселина (Омега-3), линолова киселина (Омега-6) и архидонова киселина. Заедно тези три киселини формират основата на витамин F. Те не се произвеждат от тялото и трябва да се набавят от храната. Без тях химичният състав на косъма се нарушава, а косата става суха и чуплива.

Те се съдържат в рибата, сушените плодове, авокадото, фъстъците, соята и бадемите. Но най-добрият им източник са лененото семе и зехтинът. Разбира се, студено пресовано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Зодиите, които нямат филтър на устата си

3 растения, които влияят положително на психиката ни. Ето защо трябва да присъстват във всеки дом!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно