Кой е първият български вестник?

7590
Кой е първият български вестник?
Снимка: iStock/Guliver

Първият български вестник излиза от печат на 20 април 1846 година. Почвата за издаването му е подготвена от списание „Любословие“. Първият български вестник е отпечатан и издаден в Лайпциг в годината, в която спира да излиза списание „Любословие“, а негов редактор и създател е Иван Богоров – именит български енциклопедист, завършил медицина, но отдал живота си на словото, когото дори Вазов възхвалява. Приносът на Богоров към езика и културата е оценен и от други бележити българи – книжовни дейци и творци. Богоров остава в историята и като издател на първия български вестник. Кой е първият български вестник и какъв е бил тиражът му?

Кой е първият български филм?

Първият български вестник

Макар да е наричан списание, по своето същество, визия и програма, „Български орел“ – първият български вестник – е бил точно това – вестник – общообразователен и информационен. Неговият редактор Богоров планирал вестникът да излиза на всеки две седмици, но реално от „Български орел“, чието оригинално име било „Бѫлгарскый орелъ“, излизат само 3 броя. Първият брой на първия български вестник вижда бял свят на 20 април 1846 година, вторият – на 20 септември 1846 година, последният трети брой излиза от печат на 1 януари 1847 година. Тиражът, в който се издавал всеки един от тези три единствени броя от първия български вестник, бил 500 броя.

Кой е първият български роман?

Какво е заглавието на първия брой на първия български вестник?

Освен кой е първият български вестник любопитен въпрос е какво е било заглавието му. Всеки един от трите издадени броя на първия български вестник е имал и свое заглавие освен общото „Български орел“. Първият брой се наричал „Български орел. Известник граждански, търговски и книжовен“. Същото е и името на третия брой. Вторият брой на първия български вестник е наречен „Български народен известник“.

 „Свикване“ е името на първата статия – уводната, на първия брой на  първия български вестник, а финалът ѝ приканва читателя да се абонира за вестника. Тя се явява първата статия изобщо, която отпечатана в български вестник, поради което ѝ отдаваме нужното внимание. Още по-любопитен е фактът, че тъй като българският вестник съвсем естествено е предназначен за българската общност, а се издава далеч от нея, той е специално предназначен не за читатели, а за слушатели.

Истории от стари вестници - по следите на старите реклами

Какво се случва след третия, последен брой, на първия български вестник?

Макар да е планиран като двуседмичник, вестникът не се издава в този порядък и само 3 броя са били отпечатани. След края на издаването на вестник „Български орел“, тоест след третия му брой, отпечатан през 1847 година, Богоров прави кратка почивка и се завръща като издател и редактор само 2 години по-късно на вестник, издаван в продължение на цели 13 години, наречен „Цариградски вестник“ – най-дълго издаваният български вестник през Възраждането.

Кой е Иван Богоров?

Роден в Карлово, завършил в Цариград и Одеса, учител в Стара Загора, където написал „Първичка българска граматика“, подпомагал образованието на български търговци, участник в църковната борба в Цариград, Иван Богоров е медик по професия, но по призвание и според дейността си е книжовник, общественик  и журналист. Голяма част от живота си отдава на публицистиката. Твори в областта на медицината, географията, историята, философията. Лекарската си професия е упражнявал по време на Сръбско-турската война като военен лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com