Кой хляб е най-полезен за нас?

13879
Кой хляб е най-полезен за нас?
Снимка: iStock

“Никой не е по-голям от хляба” гласи популярна българска поговорка. Още от древността хлябът се смята за свещен в почти всички култури и отношението към него трябва да е специално. В миналото в почти всяко домакинство се меси хляб, който често е единствената храна на трапезата. Днес съществуват многобройни видове хляб и често ни е трудно да се ориентираме кой да изберем. По света има около 500 вида хляб. 

Най-популярните видове хляб в България и кой от тях да изберем

Изборът на най-подходящия за вас хляб може да зависи от различни фактори, като личните предпочитания и вкусове и евентуални здравословни проблеми. Ето някои съвети, които могат да ви помогнат при определянето на най-полезния хляб за вас:

Бял хляб
Това е най-разпространеният вид хляб. Под названието “бял хляб” обикновено се имат предвид всички видове хляб, произведени от бяло пшенично брашно. Името “бял хляб” е официално утвърдено от Българската агенция за безопасност на храните. Според стандарт от 2011 г. бял хляб се произвежда от “брашно пшенично бяло, дрожди хлебопекарни, готварска сол, питейна вода и технологични добавки (при необходимост), произведен по технологията, посочена в утвърдения стандарт и предназначен за директна консумация”. В приетия стандарт има и конкретни изисквания за производствения процес и начин на съхранение на хляба.

Хляб “Добруджа”
Същият стандарт от 2011 г. дефинира и изискванията за производство на хляб “Добруджа”, който се произвежда от брашно “Добруджа”. Този вид хляб също е бял, но с по-високо качество на брашното откъм пепелни вещества. Белият хляб се прави предимно с брашно тип 500, а хляб “Добруджа” се прави с брашно тип 750. Бял хляб и “Добруджа” се препоръчват на здрави хора, които нямат здравословни проблеми и поддържат здравославно тегло.

Кои видове хляб са подходящи за диета

Ръжен хляб
Ръженият хляб съдържа около 20% по-малко калории от обикновения бял хляб и около 4 пъти повече влакна. Освен това, в него има повече фибри и растителни влакнини. Тъй като ръженият хляб не съдържа пшеница, той не подува корема и не създава неприятното усещане за дискомфорт.
Препоръчва се при анемия, защото е по-богат на желязо, калий и натрий от обикновения хляб.

Пълнозърнест хляб
Хлябът, направен от пълнозърнести брашна (цялата част на зърното), е по-богат на фибри, витамини, минерали и хранителни вещества.

Полезен е, ако в него няма добавени подобрители, консерванти и стабилизатори. В този случай помага при запек, забавя придвижването на храната, поради което се чувстваме сити по-дълго време. Този вид хляб може да помогне за контролиране на кръвната захар и да предостави по-дълготрайно чувство на ситост.

Грахам
Произвежда се от брашно тип Грахам. Притежава характерни качествени показатели, които се дължат на по-високото съдържание на растителни влакнини, известни като трици, които са полезни за перисталтиката на стомашно-чревния тракт.

Хляб от ечемик
Ечемикът е полезен за намаляване нивата на кръвната захар и холестерола. Доставя на организма дневната нужда от фибри, които помагат за храносмилането, при запек и при стомашни болки.

Царевичен хляб
В много страни по света царевицата е главен източник за производство на хляб. Там царевицата се вари дълго в алкална вода, обелва се и се мели на брашно. По този начин съдържащият се в царевицата витамин РР може да бъде усвоен от организма. В България царевицата се мели на брашно по стандартния начин.

Видове хляб в България

Овесен хляб
Овесеният хляб е отличен източник на сложен въглехидрат, която захранва тялото за дълго време. Съдържа и достатъчно фибри, полезни за храносмилането.

Безглутенов хляб
Ако сте чувствителни към глутен или сте на безглутенова диета, може да изберете безглутенов хляб, който се приготвя от алтернативни зърнени култури като ориз, киноа или тапиока.

Съдържание на захар и добавки: Проверявайте състава на хляба и избягвайте този с високо съдържание на захари или излишни добавки. Предпочитайте хляб с по-малко обработени съставки.
Протеиново съдържание: Някои видове хляб съдържат повече протеини, което може да бъде полезно, ако търсите начини за увеличаване протеините в диетата си.

Индивидуални нужди: Вашият избор на хляб може да зависи и от специфични здравословни нужди, като например управление на теглото, контрол на кръвната захар и кръвното налягане.
Лични предпочитания: Не забравяйте личните си предпочитания по отношение на вкуса, текстурата и структурата на хляба, защото удоволствието от храненето не трябва да се подценява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно
Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Това е въпрос, чиито отговор всяка домакиня трябва да знае, ако иска да се представи наистина добре в кухнята и да блесне със своите кулинарни умения. Днес...