Коя е държавата с най-много часови зони?

9017
Коя е държавата с най-много часови зони?
Снимка: Getty Images

Ако сте като повечето хора, живеете в синхрон със слънцето. Вероятно се събуждате след изгрев слънце и закусвате и обядвате в слънчев следобед.

През цялата история ние сме настройвали часовниците си така, че 12:00 да съответства на слънчевия пладне. Имайки предвид 360 градуса на оборот на Земята и 24 часа на ден, ние разрязваме земната повърхност на приблизително 24 части с ширина 15 градуса по дължина. Тези отрязъци, коригирани за отчитане на политическите граници, формират нашата съвременна система от часови зони.

Можете да опитате да коригирате графика си според вашата часова зона. Във всеки случай големите държави могат да имат доста часови зони.

Но коя страна има най-много часови зони?

Земята има формата на кълбо и знаете, че... „тя се върти“. Следователно относителното време на деня във всяка точка на Земята по всяко време е различно.

Когато в Америка е ден, вероятно е по-близо до нощта в Австралия. В по-голям мащаб това се отразява на смяната на сезоните. Заради движението на Земята около Слънцето.

Лятото в Русия е зима в Австралия. По този начин часовите зони осигуряват последователност. Особено когато общувате с хора по целия свят. Не бихте искали някой да ви се обажда в 2 сутринта, защото за него е време за обяд. Тъй като планетата се върти спрямо полюсите, часовите зони и са разделени по дължина.

Коя е най-малката държава в Европа?

Можете да си представите това като поредица от ивици, подредени вертикално върху карта. Където всяка лента представлява часова зона. Въпреки това, за да се поддържа последователност, коланите са склонни да се движат около националните граници.

Следователно относителното време на деня във всяка точка на Земята по всяко време е различно. Коланите са маркирани въз основа на това колко близо са до (UTC). Изчислява се като се използва средното слънчево време при нула градуса географска дължина.

Зоните варират от UTC-12 до UTC+14. Първият е с 12 часа след UTC, а вторият е с 14 часа напред. Същото важи и за всичко между тях.

Коя е държавата, която има най-много часови зони?

Е, сега, след като знаете, че поясите се различават по дължина, вероятно сте си помислили, че страната с максимален брой пояси ще бъде най-дългата от изток на запад. Ако сте познали „Русия“, ще сте прави.

Континентална Русия съдържа 11 различни часови зони, от UTC-12 до UTC-2. Въпреки че в Русия няма много часови зони, те са разположени най-последователно. Защото всички са на континента.

Коя е най-голямата държава в света по територия?

САЩ също се доближават до 11-те пояса на Русия. Въпреки че само шест от тях са последователни. А две от тях все още не са приети като официални за САЩ. Това е така, защото две неофициални часови зони покриват неинкорпорирани области. Така че това основно означава, че те са част от САЩ, но в действителност не са.

Но има една държава, която превъзхожда и САЩ, и Русия. Това е Франция.

Франция има най-много часови зони - 12.

Това е така, защото Франция има няколко национални територии, особено във Френска Полинезия. Часови зони във Франция: UTC-10, UTC-9:30, UTC-9, UTC-4, UTC-3, UTC+1, UTC+3, UTC+5, UTC+11 и UTC+12. Въпреки факта, че Антарктида не принадлежи на никого, Франция предявява претенции към Земята на Адели. Ако вземем предвид и това, Франция реално ще получи допълнителна часова зона – 13 часа (UTC+10).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com