Коя е най-отровната гъба в България?

23113
Коя е най-отровната гъба в България?
Снимка: iStock/Guliver

Гъбите се използват като хранителен източник, богат на ценни вещества, от незапомнени времена. Някои от тях са деликатес с много висока цена, а други може да си наберете след кратка разходка в планината през точния сезон. Ако не познавате гъбите обаче, трябва да внимавате и да не берете видове, които имат двойници или приличат на ядливите, но е съвсем, тъй като отровните гъби са опасни и е достатъчно малко количество, за да се проявят тежки симптоми на интоксикация, която може да се окаже фатална.

Страната ни е дом на няколко хиляди вида гъби, част от които изключително ценни и скъпи, част от които лечебни и част от които отровни, като големият брой прави трудно за гъбарите да познават из основи всички гъби, растящи в България. Тези обаче, които се берат, продават и консумират най-често, са добре познати на опитните гъбари. Ако нямате вие лично опит, по-добре си купете и не се изкушавайте да берете сами, защото пестеливостта може да ви струва скъпо – живота и здравето.

Най-отровната гъба в България

Видовете са отровни в различна степен, като част от тях смъртоносно, а други причиняват неприятни и тежки симптоми, но не застрашават пряко живота. Ако подозирате, че сте консумирали отровни гъби, необходимо е незабавно да потърсите лекарска помощ.

Сред най-отровните гъби у нас са:

-          Оранжево-червен паяжинник

Смело можем да наречем тази гъба най-отровната гъба в България, защото е считана и за една от най-отровните в света. Противоотрова няма, а токсичното съединение, което съдържа – ореланин, води бързо до бъбречна недостатъчност и смърт след консумация на тази гъба.

-          Фолиотина

Счита се за една от най-отровните, ако не за най-отровната гъба в България. Среща се в паркове, градини, речни корита и в гори сред гниеща шума. Съдържа аматоксини, поради който е смъртоносно отровна гъба. Аматоксини се съдържа и в някои видове мухоморки и отровни сърнели, но тук сякаш количеството е повече, което прави тази гъба по-опасна от мухоморката.

-          Мухоморка

Като казахме мухоморка, червената мухоморка е вероятно най-известната и популярна сред хората отровна гъба в България, но освен червената мухоморка има и зелена мухоморка, жълто-розова мухоморка, бяла мухоморка, едролюспеста мухоморка, шипоглава мухоморка, които също са отровни. Славата на червената мухоморка като една от най-отровните гъби обаче е пресилена. Вероятно е най-популярната, тъй като често е рисувана дори в детските книжки, но популярността ѝ далеч не означава, че е най-отровната гъба в България.

Сериозен удар по черния дроб: Храните, които не трябва да се комбинират с гъби

Все пак е толкова опасна, че следва да се научите да я разпознавате, както и другите видове отровни мухоморки, и да не се докосвате до тях. Бялата мухоморка, макар да е по-малко позната у нас, е по-опасна, тъй като консумацията води до необратими увреждания на черния дроб и бъбреците, следователно до смърт.

Приликата ѝ с ядлива гъба я прави още по-опасна. Зелената мухоморка пък е отговорна за повечето смъртни случаи, настъпващи след консумация на отровни гъби изобщо – факт, който сочи, че често се бърка с ядлива гъба и причинява фатални последствия. Само 5 грама от тази гъба са достатъчни, за да убият човек.

-          Отровна галерина

Опасността от тази отровна гъба, растяща в паркове и гори върху мъртва широколистна и иглолистна дървесина, е свързана не само с това, че е силно отровна и опасна за живота – смъртта е неизбежна, ако незабавно не се получи лекарска помощ, но поради факта, че прилича изключително много на ядливата гъба кичуреста пънчушка и това прави грешката при брането лесна да се случи. Именно поради подобни прилики между ядливи и отровни гъби не препоръчваме на хората без изключителен опит да берат и сервират тази иначе ценна и вкусна храна на масата си.

-          Бяла отровна орешарка

Една от най-отровните гъби, които се срещат у нас със смъртоносно действие при отравяне. Отровното ѝ и опасно за живота въздействие се дължи на веществото мускарин, което съдържа. Тази растяща основно по ливади, пасища и поляни гъба е опасна и защото прилича на ядлива гъба, която също се среща в България и двете трудно биват разграничени от неопитното око на начинаещите гъбари или просто туристите, решили да си откъснат гъби за трапезата.

-          Киселка

Изключително опасна гъба, защото противоотрова няма. Симптомите, които се отключват след консумация, започват с гадене, повръщане, диария и коремна болка, преминаващи в анемия, която е смъртоносна.

Какво никога не се яде с гъби?

Други опасни отровни гъби у нас

-          Мораво рогче

То изглежда толкова странно, че никога няма да тръгнете да го берете за консумация. Въпреки това обаче причинява отравяния. Как се случва това? Гъбата е паразит върху ръжта и ако се приготви брашно от засегната ръж и се консумира това брашно, то това води до отравяне. Симптомите са тежки и потенциално опасни за живота – освен често срещаните повръщане и диария, моравото рогче предизвиква неврологични проблеми, психични отклонения, проблеми, свързани със зрението, гангрена и загуба на крайници. Опасно, нали?

-          Коралки

Тези отровни гъби, приличащи на океански корали, са изключително интересни като форма и красиви, но отровни. За щастие, не може да ги сбъркате с други и ядливи гъби и случаите на отравяне са изключителна рядкост.

-          Лъжлив трюфел

Вероятно сте чували, че някои хора отглеждат кучета, обучени в търсене на трюфели, тъй като цената им е висока и така могат да направят добри печалби, но с трюфелите трябва да се внимава и брането им не е начинание за всеки. Лъжливият трюфел прилича на трюфел, но е отровна гъба. Пазете здравето си и това на обществото, докато се опитвате да направите бързи пари от трюфели и не докосвайте гъба, която не познавате или за която имате дори минимални съмнения.

При симптоми на отравяне или след консумация на гъби, за които считате, че може да са отровни, търсете незабавно лекарска помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...