Коя планета се намира най-близо до Слънцето?

12151
Коя планета се намира най-близо до Слънцето?
Снимка: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Планетата представлява голямо космическо тяло, което се върти около звезда и отразява нейната светлина. В нашата Слънчева система има открити девет планети: Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Всички те обикалят около Слънцето в различни орбити.

Коя планета е най-близо до Слънцето?

Меркурий

Следват Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон.
Разстоянието от Меркурий до Слънцето е 0,387 астрономически единици или около 58 милиона км.

Ето кога можем да видим всички планети от Слънчевата система

Древноримски бог Меркурий

Планетата е кръстена на древноримския бог Меркурий. В митологията Меркурий е крилатият пратеник на боговете и покровител на търговци и пътешественици. Името й подхожда, защото в сравнение с другите планети Меркурий се движи най-бързо по небето.

Планетата Меркурий е известна още от времето на шумерите от преди 3000 г.пр.н.е. Гърците дават две имена на планетата: Аполо, защото се появява като утринна звезда и Хермес, защото се появява като вечерна звезда. В древногръцката митология бог Хермес е вестителят на боговете. Макар да използват две имена, гръцките астрономи знаят, че това е едно и също тяло. Хераклит вярва, че Венера и Меркурий обикалят не около Земята, а около Слънцето, както е в действителност.

Най-малката планета

Меркурий е най-малката планета в Слънчевата система. Диаметърът й е около 5 000 км. Той е една от четирите земеподобни планети в Слънчевата система и представлява скално тяло, подобно на Земята.

Самата планета на външен вид прилича на Луната и е възможно да бъде объркана с нея. Повърхността й е покрита с кратери, скали и прах. Има атмосфера, но тя не е достатъчно плътна, за да оформи денонощните промени вследствие на слънчевото греене. На повърхността й може да се наблюдават големи температурни вариации - от 430 градуса, когато Слънцето грее пряко до -180 градуса през нощта

Трудно е да се наблюдава Меркурий от Земята, тъй като е много близо до Слънцето. Но това не е и невъзможно. Направени са известен брой снимки с телескопи от Земята, на които планетата се вижда като леко розово-синьо петно.

Орбита и завъртане

Меркурий обикаля около Слънцето по елипсовидна орбита. Намира се на около 46 милиона км от Слънцето при най-близката си точка и на около 69 820 000 км при най-далечната си точка. Меркурий се движи с около 48 км/сек и прави една пълна обиколка около Слънцето на всеки 88 дни. Когато се движи около Слънцето, Меркурий се върти около оста си. Завърта се около оста си веднъж на всеки 59 дни. Заради бавното въртене около оста си и бързото движение около Слънцето, едно денонощие на Меркурий (времето между един изгрев с друг) продължава 176 земни дни. 

Колко са планетите в Слънчевата система? Отговорът ще ви изненада

Ретрограден Меркурий

Често, когато не ни върви, “обвиняваме” планетите, че те носят хаос в живота ни. Меркурий е планетата на комуникацията, както и на технологиите и транспорта. Три до четири пъти годишно планетата става ретроградна, което означава, че се движи назад. Обикновено планетите от Слънчевата система се движат от запад на изток през звездите, но понякога се обръщат в т.нар. ретроградно движение.

Тъй като Меркурий е най-бързата планета, обикаля около Слънцето на всеки 88 дни. От друга страна, Земята завършва обиколка около Слънцето на всеки 365 дни и е третата най-близка планета до него. Когато Меркурий минава покрай Земята в орбита, това създава усещането, че планетата се движи назад. Всеки от тези ретроградни периоди продължава три седмици, така че Меркурий е ретрограден около 18% всяка година.

Какво се случва по време на ретрограден Меркурий?

Тъй като Меркурий влияе върху комуникациите и мислите, ретроградните му фази причиняват на хората недоразумения, конфликти, по-бавно и по-сънливо мислене, забавяне на транспорта и проваляне плановете за пътуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да имаме най-шарените великденски яйца?
Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Всяка година търсим нов и по-различен начин за боядисване на яйцата. Искаме те да са по-специални, по-шарени и по-красиви от миналогодишните....