Колко от видовете флагове на морето познавате?

3674
Колко от видовете флагове на морето познавате?
Снимка: Getty images

Когато говорим за флагове на морето, обикновено считаме, че става въпрос за посочващите вълнението на морето и разрешено ли е влизането в него флагове, решени в 3 различни цвята, всеки от които има своето значение. На брега обаче може да видите много повече флагове от цветните и напомнящи нюансите на светофара зелен, жълт и червен флаг.

Сещате ли се за другите флагове на морето и знаете ли какво означават цветните флагове? В разгара на лятото и на прага на най-отпускарския месец ще ви запознаем с тях, подчертавайки значимостта им, както и това колко е важно да се съобразявате с тях в името на собствената ви безопасност.

Какво означават цветните флагове на морето?

Решени в цветовете на светофара, тези флагове повтарят именно неговите светлинни сигнали – зелено – премини или влизането в морето разрешено, жълто – прояви повишено внимание, червено – спри, влизането в морето забранено.

Зелен флаг

Морето е равно като тепсия, вълни не се наблюдават, няма опасни явления. Влизането до шамандурите е разрешено за всички възрастни и за деца над 12 години без придружители, както и за деца под 12 години с придружител. Разрешените са водните спортове, плуването с надуваеми пособия или просто игрите във водата.

Какво означава, ако има жълт флаг на плажа?

Жълт флаг

Вниманието следва да е повишено, лицата под 18 години да не влизат без придружител и както цяло е добре да не влизате сами, за да има кой да ви помогне при нужда. Силата на вълните не е застрашителна, но е достатъчна, за да ви събори и да доведе до риск за живота ви. Не използвайте надуваеми артикули, пропуснете водните игри. Ако жълтият флаг ви притеснява и като цяло се плашите от вълните, изберете месец юни или юли за своята почивка, тъй като през август се появяват ветрове, наречени мелтем, на които се дължи по-бурното море.

Червен флаг

Червеният флаг е сред най-неприятните и нежеланите флагове на морето. Да, знаем, че сте на морето за седмица и че искате да му се насладите, но червеният флаг сочи, че е изключително опасно и може да си позволите само да стоите на брега до глезените. Не подценявайте морето, дори да сте опитни плувци, спазвайте забраните, наложени от спасителите и флаговете.

Имате още дни да се насладите на плажа, не рискувайте живота си заради едно къпане в морето. При червен флаг скоростта на вятъра е значителна, вълнението може да достигне няколко бала. Специалисти от водно-спасителната служба към Българския Червен кръст предупреждават, че подценяването на опасностите и несъобразяването с флаговата сигнализация често води до фатални инциденти.

Двоен червен флаг

По бреговете може да срещнете и двоен червен флаг. Той не е двоен, тъй като спасителят е разсеян и е повторил флагът, а сочи двойна опасност – бурно море с високи вълни, съчетано с подводни течения. Подобна комбинация представлява пряка опасност за живота. При двоен червен флаг стойте по-далеч дори от самия бряг.

"Син флаг" каза чисто ли е Черно море в България

Какви други флагове на морето може да срещнете?

Освен цветните флагове на плажа се използват и други, които имат своето значение и ви информират мълчаливо. Сред тях са:

  • Жълто-червен флаг, обозначаващ край или начало на охраняема зона. Той е от ключово значение за безопасността ви, ако сте с деца и държите спасителят да е близо.
  • Флаг, изглеждащ като дъска за шах, сочи, че това е зона за сърфисти и е забранено плуването в нея, заради повишената опасност от инциденти и сблъсъци между сърфисти и плажуващи, които могат да причинят значителни увреждания в зависимост от това къде е ударът между дъската на сърфиста и плуващия.
  • Кафяв флаг сочи сериозно замърсяване на пясъчната зона или водата.
  • Флаг с лилав цвят предупреждава за морски обитатели, които не искате да срещате – опасни, парещи, бодящи, отровни и т.н.
  • Син флаг – за природолюбителите този е любимият сред всички флагове на морето. Първоначално флагът е означавал високо качество на морската вода, но днес само то далеч не е достатъчно, за да получи даден плаж син флаг, а се следят около 30 различни критерия в няколко категории, на които плажът следва да отговаря, за да получи престижния син флаг, привличащ туристите. Сред тези критерии са: чистота на водата, управление на околната среда, сигурност, почистване, водно спасяване, опазване на заобикалящата природа, удобства, услуги и много други. Синият флаг се присъжда от Фондацията за екологично образование – НПО с членове от над 49 държави. В България през 2021 година носители на престижния син флаг бяха 13 плажа, а сертифицирането се прави всяка година.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com