Колко вода на ден трябва да пие нашето куче?

6094
Колко вода на ден трябва да пие нашето куче?
Снимка: iStock

Приемът на адекватно количество течности, сред които най-препоръчвана е чистата вода, е важен не само за здравето и нормалното функциониране на органи, тъкани и системи  в човешкото тяло, но за здравето на домашния ви любимец. И докато по отношение на мъркащите ни приятели не ни учудва, че не пият много вода – те основно си я набавят чрез мократа храна, която консумират, кучето не може без своята купичка или съд за вода дори по време на разходка. Колко вода трябва да пие куче на ден обаче е въпрос, на който твърде малко стопани знаят правилния отговор, а това поставя животното им в риск от редица заболявания, пряко свързани с неосигуряването на адекватно количество течности.

Защо водата е толкова важна за кучето?

Докато четириногите ни приятели могат да издържат няколко дни без храна, оставянето им без вода особено лятото в жегата е опасно за живота им. Кучетата нямат потни жлези и не се изпотяват, за да се охладят така, както го правим хората. Те дишат запъхтяно с отворена уста и изплезен език, за да се справят с жегата, при което губят и много вода. Ето защо осигуряването на достъп до прясна и хладна вода през лятото може да спаси живота на четириногия ви приятел.

Кое е най-опасното куче в света – не му попадайте в лапите

Колко вода трябва да пие нашето куче и колко да му осигуряваме?

Фиксиран и точен отговор на този въпрос няма, тъй като това зависи от сезона, навиците и начина на живот на кучето – дали е активно, или основно лежи и спи, килограмите и големината на животното, храната, която консумира. Съвсем естествено големите кучета ще се нуждаят от повече вода, както и активните. Повече живителна течност следва да осигурите, ако е лято или ако животното се отглежда в топла среда. Ако предлагате на кучето си основно гранули и твърда храна – ще му е нужна повече вода, отколкото ако го храните с кучешки пастет и особено с консерви, богати на сос.  Мократа храна съумява да достави на любимеца ви значителна част от ежедневното количество необходима вода, тъй като съдържа висок процент такава – до 80%.

След като е толкова индивидуално, как да разберете колко вода трябва да пие кучето на ден? Лесно е – изчислете по 40-60 мл., средно 50 мл., на килограм тегло. Така ще определите средната дневна нужда от вода. След това трябва да се съобразите с навиците на животното – ако тича постоянно под слънцето, може да увеличите количеството. Ако хапва само мокра храна – да го намалите или поне да не насилвате животното да изпие тази дажба, ако то не желае.

От каква храна се нуждае кучето за да бъде здраво и жизнено?

Правилното хранене на кучето е от съществено значение за неговото здраве и дълголетие. Има много породи, които трябва да приемат опреде...

Ако едно куче е отровено, то проявява следните симптоми

Как консумацията на вода ни подсказва тайни за здравето на домашния любимец?

Не само адекватният прием на вода е важен за здравето на кучето, но и приемът подсказва здраво ли е то, или е време за преглед при ветеринаря. Твърде скромната консумация на течности, както и прекомерната такава, могат да означават, че животното страда от скрито заболяване и се нуждае от помощ, преди да е станало късно. Ако кучето пие прекалено много вода, проверете дали не страда от:

  • диабет,
  • хормонални проблеми,
  • заболявания на черния дроб,
  • заболявания на пикочната система или бъбреците,
  • пиометра,
  • високи нива на калций.

Ако пък отказва по принцип за консумира достатъчно вода, осигурете му нова купа, сменяйте вода, за да е прясна, преминете към хранене с мокра храна, за да си набавя течности и да не се стигне до обезводняване. Особено внимавайте с болни, стари или малки кученца, при които всичко е много по-сложно и при които много по-бързо може да настъпи проблем и обезводняване.

Не пропускайте да обсъдите темата и с ветеринарния лекар на кучето ви, тъй като приемът на вода е много по-важен от приемът на храна при четириногия ви приятел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com