Къде се намира най-дългият тунел в света

82076
Къде се намира най-дългият тунел в света

Тунелите са инженерно предизвикателство, което предоставя възможност за бързо и ефективно преминаване през планини и подземия. Един от най-впечатляващите тунели в света е тунелът „Лаердал“, който се намира в Норвегия и е най-дългият автомобилен тунел в света. Този инженерен шедьовър предоставя не само бърз и безопасен път, но и уникално преживявания за пътниците.

Проектиране и строителство на тунела

Тунелът „Лаердал“ се разполага в планинската област Filefjell и е част от Европейски път Е-16. Проектирането и изграждането му са истински инженерен подвиг, изпълнен с прецизно пробиване, което е осъществено с помощта на навигационни спътници. С обем от 2,5 милиона кубически метра скала, тунелът се простира под земята, свързвайки столицата Осло с Берген. Той е оборудван със собствена пречиствателна станция, гарантираща въздух с превъзходно качество.

Знаете ли кой е най-големият град в света?

През 1975 г., парламентът на Норвегия взема стратегическото решение за построяването на Тунела „Лаердал“, което бива потвърдено през 1992 г. Строежът е завършен за удивително кратко време от 5 години, в периода от 1995 г. до 2000 г., като общата инвестиция е около 131 милиона щатски долара. Официалното откриване на тунела се състои през ноември 2000 г., когато кралят на Норвегия дава старт на неговата експлоатация.

тунел

Интересни факти за тунела

Едно от най-големите предизвикателства пред инженерите при проектирането било как да се поддържа вниманието на шофьорите през около 20-минутното шофиране през тунела. За да се преодолее монотонността, са добавени леки криви линии по трасето, а на всеки 6 километра тунелът предоставя специални зони, приличащи на пещери. Тези "пещери" предоставят освежаваща гледка и позволяват на пътниците да почиват за кратко. Освен това, светлинните ефекти в тунела се променят, като основната светлина е бяла, докато в "пещерите" е синя и жълта, създавайки впечатление за изгрев.

Кой е най-големият полуостров в Европа?

Системи за сигурност на Тунела „Лаердал“

Тунелът не разполага с аварийни изходи, но в случай на пожар или бърза нужда от помощ, той е оборудван със спешни "SOS" телефони на всеки 250 метра. Те осигуряват връзка с полиция, пожарната и болниците. Пожарогасителите са разположени на всеки 125 метра. Всяко повикване задейства електронни знаци с надпис на норвежки и английски "Тунелът е затворен, обърнете и напуснете!". Тунелът разполага с 15 зони за обръщане на посоката на движение, предназначени за леки автомобили, автобуси и камиони. Съществуват камери за скорост, преброителни камери и камери за сигурност, предаващи информация в Лаердал и Берген. Глобалната система за мобилни комуникации (GSM) осигурява сигнал в тунела, като гарантира обхват през целия път.

Къде се намира най-големият язовир в България?

Тунелът „Лаердал“ в Норвегия е инженерен триумф, съчетаващ безопасност, уникални преживявания и високи технологии. Системата му за сигурност и иновативния дизайн правят този тунел несравним.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com