Къде се намира най-голямото летище в Европа?

83865
Къде се намира най-голямото летище в Европа?
Снимка: iStock

Днес определено пътуваме много по-често в сравнение с миналия век. За увеличаване на пътникопотока допринасят глобализацията, развитието на туризма, международните търговия и сътрудничество, напредъкът на икономиките, отворените граници и още редица фактори.

Пътуванията и туризмът формират около 10% от световния БВП и осигуряват над 320 милиона работни места по света, с което се превръщат в един от основните сектори на световната икономика. За да се осъществят те обаче, нужен е транспорт, а какъв по-бърз от въздушния? Тази необходимост от бърз и сигурен транспорт води до нарастване на броя на летищата и до увеличаване на размерите и натовареността им.

Големи летища на Стария континент има над 100, като съвсем естествено повечето от тях са базирани в развитите страни. У нас летищата стратегически са разположени в най-големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас и не са малки по размер, но не могат да се мерят с най-голямото летище в Европа.

Когато говорим за най-голямото летище в Европа, следва да уточним дали под голямо визираме размер, или натовареност, тъй като класацията на най-големите летища по тези два  различни критерия е различна.

Най-голямото летище в Европа по размер

Летище „Шарл дьо Гол“, което не само е най-голямото летище в Европа въз основа на площта си, но и едно от най-големите в света, се намира във Франция, на 25 километра от  легендарния и романтичен Париж. Открито е на 8 март 1974 г. и от онзи момент до днес за щастие има само един тъжен инцидент – една-единствена катастрофа, свързана с летището. Това го прави и едно от най-сигурните летища в Европа.

Разберете кои са най-големите летища в света

Името си най-голямото по площ – цели 32,38 km². – летище получава от един от бившите президенти на Франция – Шарл дьо Гол, макар че първоначалният замисъл е бил да се казва „Париж-север“.

Летище „Шарл дьо Гол“ е не само едно от най-големите и натоварените в света, но държи и едно от челните места по карго-трафик в Европа – впечатляващото второ място след първото на аерпорта във Франкфурт.

Макар първенецът за Европа по брой пътници и натовареност да е друг, данните и статистиката за летище „Шарл дьо Гол“ също са впечатляващи – през 2015 година например пътниците, преминали през летището, са 65 766 986, а за 2020 година - 22 257 469 пътници, и 228 965 самолета, като сериозният спад се дължи на факта, че 2020-та е годината на Ковид кризата, затворените бизнеси и забраните за пътувания.

Броят на пътниците нараства през 2022 година, но не съумява да достигне нивата от 2015 година. Въпреки този спад през 2020 година най-голямото летище в Европа по размер е държало и продължава да държи едно от челните места по брой пътници и натовареност. Естествено данните за натовареността на летищата в Европа се променят всяка година и първенецът е напълно възможно да е различен, както и точното място на летище „Шарл дьо Гол“ в тази класация.

Топ 10 на най-големите летища в Европа

Най-голямото летище в Европа по натовареност

Когато повдигаме тази тема, следва да подчертаем, че резултатите от класацията не са константна величина и бързо могат да се променят – тоест летище, считано за най-натоварено в дадена година според данните, на следващата може да бъде изпреварено от друго. За разлика от размера на летищата, който много по-трудно подлежи на промени, пътникопотокът не е фиксирана величина.

Така според някои източници едно от най-натоварените от 2013 година до днес летища, а в някои години и класиращо на първо място сред петте най-натоварени летища в Европа по пътнически трафик е летище „Ататюрк“ в Турция. Статистиката за 2022 година за това летище сочи общ брой на пътниците 64 486 178, от които международни пътници 48 591 863, което го нарежда на челните места в Европа по натовареност. Близо до него през 2018 година отваря врати и ново летище в Истанбул с капацитет от около 150 милиона души годишно, построено и създадено, за да замени старото летище „Ататюрк“ в Истанбул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com