Късна болест по доматите – лековете, които струват стотинки и ще спасят реколтата

44641
Късна болест по доматите – лековете, които струват стотинки и ще спасят реколтата
Снимка: kie-ker/Pixabay

През август, когато доматите зреят, късната болест е най-активна.

През последния летен месец, при колебанието на нощните и дневни температури, се създават идеални условия за разпространение на инфекцията.

Особености на късната болест

При влажно и хладно време първоначално тя засяга долните листа: върху тях се появяват тъмнокафяви петна, които постепенно се разпространяват върху останалата част от листата и водят до изсъхването им. Засегнатите плодове (няма значение дали са зелени или узрели), се покриват с кафяви петна, омекват, започват да гният и стават негодни за консумация.

Напълно възможно е да предотвратите нашествието на късната болест, ако предварително вземете редица превантивни мерки. Но тъй като през периода на плододаване не е безопасно използването на фунгициди, добре е да заложите на по-безопасни средства.

Йод

С разтвор, базиран на 10 литра вода и 2 ml йод напръскайте храстите с превантивна цел. Това възпрепятства по-нататъшното разпространение на късната болест.

Калиев перманганат

Пръскането с йод се редува с обработка с леко розов разтвор на калиев перманганат. Уверете се, че кристалите са напълно разтворени във водата. Използвайте разтвора не само за пръскане, но и за обработване на почвата под растенията.

Водороден прекис

Сред древните средства за борба с късната болест се откроява третирането на храстите с разтвор на базата на 3% водороден прекис. Разредете 2 супени лъжици от него в 1 литър вода.

Трихопол

"Дядовият" начин за борба с късната болест включва разтвор, приготвен от 10 литра вода и 10 таблетки трихопол. Това лекарство има по-евтин аналог - метронидазол, който при същата доза ще се справи отлично с проблема.

Калциев нитрат

Опитните градинари предпазват доматите от късна болест с разтвор на калциев нитрат (1 супена лъжица в 10 литра вода), с който се пръскат листата. Калцият бързо се абсорбира от тази част на растението и повишава имунитета му.

Двукратната обработка на растенията с калциев нитрат се извършва с интервал от 10-14 дни през периода на зреене.

Калциев хлорид

По-сложен вариант за предпазване на доматите е пръскането им с 10% разтвор на калциев хлорид, продаван в аптеките. Това лекарство може да бъде закупено във флакони от 200 ml или ампули от 10 ml всяка. За да приготвите разтвора, трябва да разредите 100 ml от лекарството в 1 литър вода и да напръскате растенията 1-2 пъти през периода на плододаване.

Борна киселина

Тя повишава значително защитните сили на доматите и помага да се противопоставят на болестта. За целта пригответе разтвор от 10 гр борна киселина и 10 литра вода, след като прахът се разтвори в малко количество гореща течност.

Гнила слама

Ако във вашата лятна вила има поне няколко шепи гнила слама, не забравяйте да приготвите запарка от нея, с която успешно се третира късната болест по доматите. Вземете 1 кг слама и я залейте с 10 литра вода. Добавете няколко супени лъжици карбамид към течността и я настоявайте за 4 дни.

След прецеждане ценният еликсир се използва за пръскане на домати с профилактична и терапевтична цел.

Пепел

Инфузията на дървесна пепел се оказа не по-малко ефективна. Разтворете 250-300 гр пепел в 10 литра топла вода. Прецедете и след няколко часа и може да използвате приготвения разтвор.

Млечни продукти

Патогените на късната болест се оказват безсилни пред млечнокисели бактерии, съдържащи се в млякото, кефира и млечната суроватка. За тази цел 1 литър от един от тези продукти се разрежда в 9 литра вода. Полученият разтвор се използва за пръскане.

Мая

Дрождите в маята помагат за неутрализиране на късната болест и в същото време са отлично подхранващо средство.
Разтворете 100 грама мая в 10 литра топла вода, след което веднага напръскайте доматите с приготвения разтвор.

Сода за хляб

За приготвянето на лечебния разтвор е необходимо да разтворите 3 супени лъжици сода бикарбонат в 10 литра вода. Третирането с него не само предпазва от късна болест, но и помага да се увеличи съдържанието на захар в плодовете, когато се използва в периода на цъфтеж и зреене.

Оцет

Според някои градинари приличен ефект в борбата с късната болест може да се постигне чрез периодично пръскане на храстите с разтвор на базата на 9% оцет, чиито антимикробни свойства са признати и от традиционната медицина.

За третиране на късна болест разтворете 100 ml от продукта в 10 l и веднага напръскайте доматите с този разтвор.

Сол

Тук вариантите, на които опитните градинари разчитат са два - някои разтварят 250 гр сол в 10 литра вода, а други приготвят разтвор от равни количества сол и вода.

Паста за зъби

Разтворете 75-100 ml паста за зъби в 10 литра вода. Използвайте получения разтвор веднага.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com