Лекар посочи предимства на спането в студена стая

1500
Лекар посочи предимства на спането в студена стая
Снимка: iStock

Температурата на средата, в която спите, може значително да повлияе на качеството на съня ви, а спането в студена стая предлага няколко забележителни предимства, които допринасят за по-добра почивка и цялостно благополучие. Ето някои от предимствата на приемането на студа за спокоен сън през нощта:

Ползи от спането в студена стая

Подобрено качество на съня: По-ниските температури често допринасят за по-дълбок и възстановяващ сън. Когато в стаята е хладно, тялото ви може по-лесно да поддържа основната си температура, което води до по-високо качество на съня. Това води до събуждане с чувство за свежест и бодрост.

По-добре при безсъние: За хората, които се борят с безсъние или трудно заспиват, по-хладната стая може да бъде изключително полезна. Понижаването на стайната температура може да стимулира тялото да произвежда мелатонин - хормонът, отговорен за регулирането на съня, което улеснява заспиването и запазването на съня през цялата нощ.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Повишен комфорт: Хладната стая създава усещане за комфорт и уют, което ви насърчава да се завиете с одеяла и да се насладите на по-спокойна нощ. Този комфорт може да облекчи стреса и тревожността, което допълнително допринася за подобряване на качеството на съня.

Повишен метаболизъм: Спането в хладна стая може да помогне за ускоряване на метаболизма. Когато тялото ви е изложено на по-ниски температури, то работи по-усилено, за да поддържа основната си температура, като изгаря повече калории през нощта. Въпреки че това не е заместител на физическите упражнения, всяко малко помага за поддържането на здравословно тегло.

Поддържа кожата ви: По-ниските температури могат да бъдат от полза за кожата ви, тъй като намаляват производството на пот и мазнини, което може да бъде особено полезно за хората, склонни към акне. Свежият въздух може също така да подобри кръвообращението, което подпомага цялостното здраве на кожата ви.

Облекчава дишането: Студената стая може да улесни дишането, особено при хора с дихателни проблеми като астма. Хладният и сух въздух може да помогне за облекчаване на задръстванията и намаляване на възпалението на дихателните пътища, което води до по-спокойно дишане през нощта.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

Подобрява когнитивните функции: Адекватният и качествен сън в хладна стая може да подобри когнитивните функции, паметта и уменията за решаване на проблеми. Добре отпочиналият ум е по-бодър и ефективен при справянето с ежедневните задачи.

Насърчава дълголетието: Проучванията показват, че по-хладната среда за спане е свързана с по-голяма продължителност на живота. Качественият сън е ключов фактор за цялостното здраве, а студената стая може да допринесе за цялостното ви благосъстояние.

Въпреки че прохладната стая има много предимства за съня, от съществено значение е да намерите подходящата температура, която да отговаря на вашия комфорт и предпочитания. Обикновено експертите препоръчват стайната температура да се поддържа между 15 и 19 градуса по Целзий. Използването на одеяла и спално облекло, съобразени с вашите нужди, може да ви помогне да постигнете перфектния баланс между уют и прохлада. Приемането на ползите от спането в студена стая може да доведе до подобряване на качеството на съня, по-добро здраве и чувство за благополучие, което го прави прост и ефективен начин да промените нощната си рутина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com