Лекар: Това е диетата, съвместима с кръвната ви група 

3489
Лекар: Това е диетата, съвместима с кръвната ви група 
Снимка: iStock

Диетата, съвместима с кръвната група, се основава на теорията за лектините. Тази теория предполага, че някои продукти могат да доведат до слепване на кръвните клетки и здравословни проблеми. 
Затова съставът на менюто ви трябва да се основава на кръвната ви група. Какво трябва да ядете с кръвна група А, В, АВ или 0? Вижте по-долу препоръките за хора, които искат да започнат диета с кръвна група.

Какво представлява диетата за кръвна група?

Създател на тази диета е Питър д'Адамо, автор на бестселъра "Хранете се според кръвната си група". Предложената от него диета се основава на теорията за лектините. Тя се основава на предположението, че консумацията на лектини (т.е. протеини или гликопротеини, които свързват въглехидрати), несъвместими с кръвната група, може да доведе до аглутинация - слепване на кръвните клетки. 

Това от своя страна причинява здравословни проблеми. Те включват нарушения на имунната система, храносмилателни проблеми и чревна пропускливост. За да се избегне това, трябва да се консумират специфични продукти. 

Създателят на диетата е разделил храните на три групи. Първата група се състои от препоръчителни продукти, втората - от неутрални продукти, а третата - от забранени продукти. 
Сред предимствата на диетата с кръвна група са подобряването на метаболизма, по-доброто функциониране на храносмилателната система и повишаването на имунитета. 

Друго предимство може да бъде загубата на тегло. Струва си обаче да се помни, че описаните ползи по никакъв начин не са потвърдени от научни изследвания. Противниците на диетата обръщат внимание на риска от сърдечносъдови заболявания и радикалното ограничаване на някои продукти, което може да доведе до недостиг на витамини и минерали.

Основи на правилното хранене

Диета според кръвната група - кръвна група А 

Според създателя на диетата хората с кръвна група А са склонни да страдат от чести инфекции и прекомерно съсирване на кръвта. Техният организъм се справя много по-слабо и с раковите заболявания. 
И така, какво трябва да консумират притежателите на кръвна група А? 
Хората с кръвна група А са т.нар. фермери, които се чувстват най-добре на веганска или вегетарианска диета. Това се дължи на проблемите им с усвояването на животинските протеини и млечните продукти. Освен че трябва да елиминират месото и млечните продукти (особено млякото!), хората с кръвна група А не трябва да консумират газирани напитки, бира и картофи и чушки. 
Останалите зеленчуци и плодове могат да се ядат по желание. Ядките и семената също е добре да се включат в диетата.     

Диета за кръвна група В

Хората с кръвна група В се характеризират с висок имунитет и страдат от рак много по-рядко от пациентите с кръвна група А. Друго предимство е отсъствието на проблеми с храносмилането (включително на месо и риба), което е свързано със сравнително малко изключения. Според създателя на диетата хората с кръвна група В не трябва да ядат пшеница, царевица, фъстъци, елда, домати, леща, ориз и повечето зърнени култури - особено пшеница и ръж.    

Същността на здравословното хранене

Диета, съвместима с кръвната група - кръвна група АВ

Хората с кръвна група АВ са големи късметлии, тъй като при тях изключенията са най-малко. В диетата им са забранени само храни като червено месо, боб, пшеница, царевица, портокали и елда. Посочени са предимно зеленчуци (особено зелени зеленчуци), както и риба и млечни продукти.     

Диета, съвместима с кръвната група - кръвна група 0 

Хората с кръвна група 0 много често страдат от хранителни алергии. Това се отнася главно за лактозата. Друго често срещано състояние при хората с кръвна група 0 е хипотиреоидизмът. 

Диетата трябва да се основава на елиминирането на глутена, млечните продукти, картофите, брюкселското зеле, лещата, карфиола и царевицата. Същото се отнася и за ядките. Кои продукти се препоръчват? 

Препоръчва се високопротеинова диета с ниско съдържание на въглехидрати. Хората с кръвна група 0 трябва да консумират постно месо - особено червено месо, както и риба, банани, спанак и броколи.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com