Мазнини и въглехидрати - катастрофална комбинация

4052
Мазнини и въглехидрати - катастрофална комбинация
Снимка: Pixabay.com

Мнозина са свикнали да ядат бърза храна и именно тя съдържа голямо количество мазнини и въглехидрати, и то рафинирани. „Печеливша“ опция за увреждане на здравето е използването на пържени въглехидратни храни в мазнини, които също съдържат сол.

Сънливостта и умората след хранене са основните признаци на инсулинова и лептинова резистентност

Това означава, че когато ядете мазнини със сладки или нишестени храни едновременно, тялото ви първоначално ще започне да изгаря захар, състояща се от фруктоза и глюкоза, или нишесте. А повишаването на нивото на захар е много опасно, тъй като всички сили на тялото са насочени към бързото му изтегляне и това обикновено се случва чрез „избутване“ на захарта в клетките. Инсулинът също участва в този процес, той е сравним със зареждането на автомобил с напълно неподходящо ракетно гориво.

В най-добрия случай е необходима физическа активност, за да се сведат до минимум негативните ефекти, но на практика не много хора се втурват към фитнеса след хранене с високо съдържание на въглехидрати. Ситуацията се усложнява още повече за тези с наднормено тегло или захарен диабет, тъй като в такива случаи се наблюдава инсулинова резистентност, проявяваща се в отрицателна реакция на организма към въглехидратите и високи нива на инсулин и глюкоза в кръвта.

В резултат на инсулиновата резистентност мускулите не позволяват на глюкозата да достигне до клетките и тя се превръща в гликоген и след това се натрупва в мускулите и черния дроб. Когато има излишък от гликоген, тялото се опитва да се освободи от останалата глюкоза, превръщайки я в мазнини (триглицериди). И в тази ситуация цялото основно натоварване пада върху черния дроб и следователно след хранене човек може да почувства сънливост или умора.

Ако ядете мазнини и въглехидрати едновременно, в организма настъпва метаболитна катастрофа, тоест всяка мастна молекула, която придружава въглехидратите, ще се натрупва, докато клетките напълно изразходват всички въглехидрати. Освен това, нивата на инсулин рязко се повишават поради високото натоварване с въглехидрати, което затруднява използването на мазнините като източник на енергия между храненията.

За да предотвратите сериозни последици за здравето, трябва да ограничите консумацията на пица, мазни пържоли, картофи, царевица, кафе със сметана и много захар.

Хранителен капан

Ако консумирате мазнини с въглехидрати едновременно, тогава реакцията на инсулина към наличието на въглехидрати в храната ще се увеличи многократно, а комбинацията от рафинирани мазнини с въглехидрати може допълнително да влоши положението. Комбинацията от въглехидратни и мазни храни е биохимично бедствие, което често води до затлъстяване и диабет.

Преди хората страдаха от диабет и затлъстяване много по -рядко, защото:

• менюто не включва едновременна консумация на храни, съдържащи мазнини и въглехидрати;

• традиционната диета означава минимална консумация на високо рафинирани продукти, по-специално захар и бяло брашно, тъй като такава храна провокира бързо повишаване на нивото на глюкоза и инсулин в организма;

• диетата включваше цели, нерафинирани въглехидрати с не повече от 10% мазнини.

Нисковъглехидратният компонент е основната идея на диетата при затлъстяване или диабет , особено чрез свеждане до минимум на консумацията на рафинирани въглехидрати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно