Между кои градове има най-голямо разстояние в България?

1491
Между кои градове има най-голямо разстояние в България?
Снимка: iStock

В България има 254 града. Знаете ли между кои от тях разстоянието е най-голямо?

Видин - Ахтопол - 681 км

Добрич - Петрич 660 км

Разбира се, най-голямо е разстоянието по диагонал: между най-северозападния и най-югоизточния град и, съответно, между най-североизточния и най-югозападния град на България.

Как е името на най-южния град в България?

Кой са тези четири “най-крайни” градове на България?

Видин

Видин е разположен в Северозападна България, на десния бряг на река Дунав. Населението на града е 44 000 жители. Градът възниква на мястото на древно келтско селище с името Дунония. По-късно римляните строят на това място крепостен град и му дават името Бонония. През Римската империя градът е част от провинциите Мизия, Горна Мизия и Крайбрежна Дакия. През Средновековието е център на военно-административна област и епископия. През Второто българско царство цар Иван Срацимир се отделя от Търновското царство и създава Видинското царство, което съществува едва до 1396 г., когато е завладяно от османците.

Днес интерес за гостите на града са крепостта “Баба Вида”, крепостта “Калето”, Кръстатата казарма, Джамията на Осман Пазвантоглу, Крайдунавската градска градина.
По данни на Института за пазарна икономика Видин е най-бедният град в България. Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Видин нараства през 2019 г., но през последните две десетилетия разликата със средния за страната се увеличава все повече. Средногодишният доход на лице от домакинството е 3,4 хил. лв, при 6 хил. лв за страната. През 2019 г. делът на населението, което живее под националната линия на бедност, е 35%, при 22,6% за страната.

Ахтопол

Ахтопол се намира на около 11 км югоизточно от общинския център Царево и на 15 км от най-южното българско населено място край Черно море - село Резово, край което минава държавната граница с Република Турция. Градът е разположен на скалист полуостров на брега на Черно море, в източното подножие на планината Странджа. Землището му е част от територията на природен парк “Странджа”. Благоприятното местоположение, живописната природа и богатство на културно-исторически обекти, благоприятстват да се развива като курортен център.
С население от около 1200 жители, днес Ахтопол е най-малкият град по Черноморието след град Китен.

Добрич

Добрич е разположен в Североизточна България, в Дунавската равнина върху Добруджанското плато. Населението на града е 72 000 жители. Според Петър Увалиев “Добрич е бил четири пъти освобождаван, жителите му естествено са стигнали до пълнолетна свобода, която естествено подканя колективното им историческо подсъзнание свободно да почитат почитта…”
През ранното Средновековие за кратко тук съществува неукрепено старобългарско селище.

Днешният град възниква през XVI в. под името Хаджиоглу Пазарджик и е основан от богатия търговец Хаджиоглу. Само след няколко десетилетия селището вече присъства като град, а след още половин столетие и като център на голяма каза. Разположен на стратегически път, който свързва центъра на Османската империя с отвъддунавските земи, градът бързо става оживен земеделски и търговско-занаятчийски център. През XIX в. се прочува със своя ежегоден панаир, който привлича търговци от всички краища на империята.

Кой е най-слънчевият и топъл град в България ?

След Освобождението Хаджиоглу Пазарджик е преименуван на българския владетел Добротица, който управлява Добруджанското деспотство през XIV в. В периода на румънското владичество (1913-1916 и 1919-1940 г.) градът е един от центровете на национално-освободителните борби на добружданци. С подписването на Крайовския договор през 1940 г. Южна Добруджа се връща на България. На 25 септември българските войски влизат в Добрич, затова този ден е обявен за официален празник на града.

От 1949 г. градът се казва Толбухин, на името на съветския маршал Фьодор Толбухин, командващ Трети украински фронт, който окупира България през 1944 г. От 1990 г. градът възстановява старото си име - Добрич.
Днес Добрич е известен като града на Йордан Йовков - има къща музей и дом-паметник на твореца. Други интересни места за посещение са Етнографският и Историческият музей, зоопаркът и парк “Свети Георги”.

Петрич

Петрич е разположен в подножието на планината Беласица.  На около 10 км от днешния град, в склоновете на планинското възвишение Кожух, е съществувало тракийско селище. През римско време малкото селище при Кожух е добре укрепен римски град, който пази средното течение на река Струма - днешното Кресненско дефиле. През 1014 г. тук се провежда решителната битка между българските войски начело с цар Самуил и византийските войски. Останките от Самуиловата крепост и днес напомнят за едно от най-големите варварства в нашата история - ослепяването на пленените 14 000 български воини.

Днес Петрич е прочут като градът на баба Ванга. Близо до града в местността Рупите се намира храм “Света Петка Българска” близо до къщата и гроба на Петричката пророчица. Заслужава да се посети и античният град Хераклея Синтика, разположен върху южния склон и подножието на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com