На 1 петел - колко кокошки се падат?

9702
На 1 петел - колко кокошки се падат?
Снимка: Pexels / Pixabay

Домашната кокошка носи несъмнена полза - осигурява на семейството свежи яйца и качествено месо. Тя независимо, без участието на самец, се справя добре с тези задачи. В такъв случай изниква въпросът: кокошката, респективно домакинството, има ли нужда от петел? Така преди да добавите горд кавалер към вашето кокоше ято, трябва да решите главния въпрос: защо въобще поддържате кудкудящата компания?

Нужен ли е на кокошката петел?

Присъствието на петел в ятото няма никакъв ефект върху броя на снесените яйца. И с петел, и без него, този брой ще си остане един и същ. Но, ако искате да развъждате пилета, тогава в курника просто е задължително необходим петел-оплодотворител – природата все още не е измислила друг начин. Ако е само до яйцата, кокошките-носачки са естествено надарени със способността да ги снасят без участието на мъжкия. Както всички женски, техните яйца узряват, независимо дали има мъжки наоколо или не.

Единствената разлика е в създаването на потомство: ако мъжът не оплоди яйцето, няма да има пиле. Без участието на петел кокошката снася само неоплодени яйца, подходящи единствено за консумиране – но не и за размножаване.

Коя е най-добрата порода кокошки за яйца?

Отглеждането на петел в курника носи и социални ползи сред кокошето ято. Мъжкият осигурява реда в своя „харем“. Главата на семейството следи обитателките му да се събудят в подходящото време, да ядат и да не забравят да снасят яйца. Петелът ги извежда на разходка и ги връща навреме. Той предотвратява и разрешава спорове, кавги и битки, които често възникват между „дамите“. Когато пасат на свобода, петелът осигурява безопасността на ятото. Ако почувства заплаха от хищници, мъжкият алармира така, че кокошките да избягат на уединено място. Успее ли все пак хищникът да доближи пернатите дами, главата на ятото никога не се оттегля и се бие докрай, тъй като защитата на собствената му група е по-важна за него от личната му безопасност.

Неподражаемото петльово пеене – кукуригането, събужда целия дом сутрин. Ала своенравната птица е враждебна не само към непознати, но дори и към собственика на курника. Никога не забравяйте, че в дома на кокошките петелът е господар и командир! Не трябва да претендирате да „командвате“ там! В противен случай петелът ще изпита агресия не само към стопанина, но ще напада и невинните си „съпруги“. При това, ако петелът не заслужава ролята на горд и могъщ лидер, тогава кокошките ще се отнасят с пренебрежение към такъв самец. В резултат редът в курника ще се наруши.

Колко кокошки ви трябват на петел с цел добро оплождане?

За размножаване най-добрият вариант е 10 кокошки или малко повече на петел. Именно в този случай всички яйца ще бъдат гарантирано оплодени.

Какво никога не трябва да ядат домашните кокошки?

Възрастта на петела играе много важна роля.

Младите самци може да не започнат веднага да проявяват внимание към женските. Ето защо, когато се отглеждат два петела заедно в курник, се препоръчва да бъдат избирани индивиди по такъв начин, че единият да е по-млад, а другият – по-възрастен. Но в един курник не могат да съжителстват повече от два петела – и то само, ако са израснали заедно. Не трябва да държите повече мъжки в ятото.

Тогава постоянната конкуренция ще води до ожесточени битки между птиците – и спокойният живот свършва. А и наличието на няколко петела ще доведе до страдание за самите кокошки-носачки. Мъжките просто ще измъчват пернатите дами, изпълнявайки своите биологични нужди. Те често тъпчат кокошките, забивайки нокти в гърбовете им. Носачките погрозняват, може дори да бъдат сериозно наранени. Заради раните рискуват да се заразят с инфекция.

А красивият, горд петел, особено ако е чистокръвен, ще се превърне в истинско украшение за птичата общност. Освен това с пернат джентълмен винаги е по-интересно и весело.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com