Най-добрите храни срещу простуда

6588
Най-добрите храни срещу простуда
Снимка: iStock/Guliver

За да може организмът да се справи по-бързо с простудата, трябва да се храните правилно. Лекарите съветват пациентите да пият колкото е възможно повече течности, поне 2.5 литра на ден. Това помага за овлажняване на лигавиците на дихателните пътища. Водата извежда токсините от тялото. Полезни са също натуралните плодови сокове и чайовете.

По време на настинки и простуди е по-добре да не преяждате. Не бива да ядете пържени, пушени и мазни храни. Има продукти, подходящи при простуда. Ето осем от тях, подредени отзад напред по интензивност в защитата от простуди.

6-те храни, които предпазват от неприятни възпалителни процеси

Суперхраните имат ползи за поддържането на цялостното ни здраве в добро състояние, както и за превенция от някои болести като например ...

5. Говеждо месо. При настинка организмът се нуждае от витамина рибофлавин. Другото му название е B2. Той изпълнява много функции, включително повишава скоростта на имунния отговор към различни инфекции, насърчава производството на антитела, които се борят с бактериите. Намира се изобилно в животинските продукти, особено в месото и черния дроб. Затова говеждо месо няма да навреди – главното му предимство е, че не е тлъсто. Но свинското и овчето месо трябва да се изхвърлят от менюто. При това месото е белтъчна (протеинова) храна. Имуноглобулините са антитела, необходими за борба с вирусите и бактериите - а те също са протеини. Ето защо, на всеки етап по време на простуда е необходимо да се консумират белтъчини: сухо (нетлъсто) месо, риба, домашни птици и морски дарове.

4. Карфиол. Карфиолът, заедно със сходните му брюкселско зеле, броколи и най-вече аспержи са богати на витамин С, който ни е необходим за борба с простудите. Те също така съдържат глутатион – а този антиоксидант има противовъзпалително, детоксикиращо действие и подпомага поддържането на имунните клетки. Карфиолът съдържа още витамин К. В комбинация с мастни киселини той има противовъзпалително и бактерицидно действие.

3. Чесън и лук. 100 г чесън включват 95% от нужната ни дневна стойност на витамин В6. Той е необходим за производството на клетки от съществено значение за правилното функциониране на имунната система. Чесънът съдържа много манган, който подпомага интензивно имунната система, както и веществото алиин. След като започнете да дъвчете чесън, алиинът се превръща в алицин - естествен антибиотик, който прекъсва растежа на вредни бактерии и повишава устойчивостта на организма към инфекции.

Лукът също повишава съпротивляемостта против вируси и има бактерициден ефект. Съдържа много витамин С, като в това отношение дори изпреварва портокалите.

5 храни, които да консумирате за здрава и красива КОЖА

Балансираната диета, която включва пресни и здравословни храни, е задължителна за цялостното ви благополучие. Младежкият вид на кожата ...

2. Мед. Медът има антибактериални свойства. Съдържа много захари и киселини, които се борят срещу патогените. Ако заболяването е тежко, с усложнения, медът не може да замести лекарствата, но е в състояние да се справи с лека настинка. Обаче не го слагайте в горещо мляко, защото при силно нагряване някои от витамините му изчезват.

1. Пилешки бульон. При настинка, особено при грип, апетитът често изчезва. Но никой не може да откаже пресен пилешки бульон, защото е ароматен и апетитен. Пилешкото месо съдържа мощния антиоксидант цистин, който неутрализира някои токсини. В бульона се съдържа и цинк, а благодарение на него продължителността на всяка настинка се намалява с до 40%. Също така, цинкът изобилства още във варената риба, пшеничните трици, месото от домашни птици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com