Най-голямото животно в природата

45076
Най-голямото животно в природата
Снимка: NOAA Fisheries

Синият кит представлява морски бозайник, най-големият от всички китове. Той е най-едрото животно в днешно време, а също така вероятно най-тежкото от всички животни, съществували някога на планетата. Неговата дължина стига до 33 метра, а теглото му може да надмине 150 тона.

Сините китове са типични китообразни, съответно, както всички китове, се хранят с най-миниатюрните морски обитатели - планктона. Държат се предимно като единаци, по-рядко на неголеми групи - но даже в групите предпочитат да плуват поотделно. Въпросът колко живее синият кит не е напълно изяснен, но при всички случаи доста – според различни сведения между 80 и 90 години, а най-възрастният известен екземпляр бил на 110 години.

От началото на ХХ век сините китове започват да намаляват с бързи темпове заради неконтролиран лов. Китоловците били привлечени от огромните размери на това животно - от един син кит се получават много повече продукти - мазнини и месо, в сравнение с всяко друго китоподобно. До 1960-те години синият кит бил почти унищожен и все още е на ръба на изчезването – в 1963 г. имало приблизително само 5000 индивида.

Дори днес, въпреки взетите мерки за опазването им, сините китове са рядкост - общият им брой е около 10 000 екземпляра, което е крайно малко за целия Световен океан. Необходими са нови защитни мерки, за да се запази стабилното количество на популацията им. Главната заплаха за китовете е човешката активност, която нарушава обичайния им начин на живот и замърсява моретата. Бавният процес на размножаване на сините китове е също значителна пречка за растежа на популацията.

Най-големият регистриран екземпляр на син кит е самка, убита от китоловците в 1926 г. до Южните Шетландски острови. Нейната дължина била 33.58 метра. Теглото не било измерено, но очевидно, значително надвишавало 150 тона. Както при всички китове, така и при сините женските са по-едри от мъжките.

Гигантският размер на китовете се свързва с неравномерното разпределение на планктона в океана. Големият обем на тялото им позволява, от една страна, да усвояват много храна, когато е налице – както и да оцеляват дълго време, ако липсва. Мазнините, натрупани при интензивно хранене, позволяват на кита да остане без храна в продължение на почти няколко месеца.

В преобладаващото мнозинство от случаите самките на сините китове раждат по едно бебе - дълго от 6 до 9 метра и тежко между 2 и 3 тона.

Поради гигантските им размери естествените врагове на сините китове са малко. Ала въпреки това, младите, а понякога дори възрастните индивиди, е възможно да станат жертва на косатки, които нападат на глутници и могат да ги разкъсат и изядат. Например през 1979 г. е описано нападение на глутница от 30 косатки върху млад син кит - хищниците откъсвали парчета кожа от главата, гърба и страните му. В 1990 г. в залива Сейнт Лорънс са описани два сини кита, които имали белези във формата на успоредни ивици, оставени вероятно от зъбите на косатки. През 1925 г. в Антарктида е наблюдавана глутница от 5 косатки, които убили възрастен син кит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com