Най-скъпите храни в света

10717
Най-скъпите храни  в света
Снимка: iStock

Всички знаем и приемаме за естествено, че едни храни са по-евтини, други – по-скъпи. Но цените на някои наистина изненадват.

1. Гъби „мацутаке“. Тези японски гъби са много редки и това повишава цената им до 2000 долара за килограм. Техният брой силно намалява заради насекомите, които унищожават дърветата, в чиято сянка най-често растат. Понеже няма начин мацутаке да се култивират, съществува голям риск да изчезнат веднъж завинаги от лицето на земята. 

2. Геврек „бейгъл“. Обикновено тези гевреци с първоначален произход от еврейските общности в Източна Европа, разпространени после в цял свят, са евтини. Това не важи обаче за определен вид бейгъл, който е намазан със сирене тип „крема“, подправено с бели трюфели и сладко от годжи бери. Такова геврече струва 1000 долара, понеже белите трюфели са сред най-скъпите стоки в света по съотношение цена / тегло.

Това са 4 – те най-предпочитани храни през зимата

Има няколко неща, за които всеки трябва да се замисли, когато навън температурите са смразяващо ниски. Едно от тях е облеклото. Задължи...

3. Пържола от говеждо, порода „вагю“. Това, което прави въпросната пържола така скъпа (цената й е 2800 долара за брой), е обстоятелството, че е от месо на крава „вагю“ - а тези крави биват специално масажирани и поени с бира, за да може месото да се топи в устата. Независимо от налудничаво високата цена, тази пържола хич не е здравословна, понеже е невероятно тлъста. 

4. Самундари Хазана. Това блюдо е наричано „най-скъпото къри на света“, порцията струва 3200 долара. То е сготвено по повод банкета за премиерата на филма „Беднякът-милионер“ в Мумбай, Индия. Готвачите са събрали възможно най-скъпите съставки, които намерили: девънски раци, бели трюфели, хайвер от моруна и поръсили всичко с кулинарно злато.

5. Пица "Роял" 007. Въпросната пица за 4200 долара е приготвена от готвача Доменико Крола и е едно от най-скъпите ястия на света. Върху тестения кръг с диаметър 30 сантиметра са поставени шотландска пушена сьомга, еленово филе, парчета омар - мариновани в коняк, хайвер - потопен в шампанско, прошуто. Всичко е поръсено с отлежал балсамов оцет и покрито с 24-каратово кулинарно злато, което се консумира!

6. Диня „денсуке“. Специален вид черна диня, расте само на японския остров Хокайдо. Защо е толкова скъпа?  Причината е, че годишната реколта се състои само от 65 дини. Цената на една е 6100 долара, но обикновено се подаряват. Казват, че на вкус е малко по-сладка от обикновената диня.

Това са храните, които ни топлят в студа

Навън всичко е покрито със сняг. Шапките, шаловете и ръкавиците вече са неизменна част от облеклото ни. Освен да се обличаме дебело, им...

7. Пъпеш „юбари“. Японският пъпеш юбари струва 11 436 долара – това го нарежда сред най-скъпите храни на света. Такъв пъпеш бил продаден на търг в луксозен ресторант с морска тематика.

8. Хайвер "Алмас". Ако в Лондон искате да вкусите най-редкия и скъп хайвер в света, отивайте в Caviar House и Prunier. Носете със себе си 25 000 долара, защото толкова струва кутийка от този ирански хайвер. Самата кутийка е от злато 999-та проба. 

9. Бели трюфели. Именно това е най-скъпата храна на света, защото трюфелите са изключително трудни за отглеждане. Това ги прави деликатесни царе не само на гъбите. Най-скъпият засега трюфел е имал тегло 1.5 кг и е купен от бизнесмен от Хонгконг за 160 000 долара.

Несъмнено супата е била впечатляваща!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази домашна захранка за шаран ще подобри вашия риболов значително

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com