Най-здравословните масла. С кои да пържим и кои да използваме в салата?

6500
Най-здравословните масла. С кои да пържим и кои да използваме в салата?
Снимка: iStock

Изборът на правилните масла за готвене и за салатни сосове е от решаващо значение за поддържането на здравословен хранителен режим. Маслата са основен компонент на много ястия, а съставът им може да окаже значително влияние върху цялостното ви здраве. Когато става въпрос за избор на най-здравословните масла, е важно да се вземат предвид техните точки на опушване, профили на мастни киселини и хранителни ползи.

За пържене е важно да избирате масла с висока точка на кипене, за да предотвратите разграждането им и образуването на вредни съединения при излагане на висока температура. Някои от най-добрите масла за пържене са рапичното, фъстъченото и маслото от гроздови семки. Особено маслото от рапица е популярен избор поради неутралния си вкус и високата точка на кипене. То съдържа благоприятно съотношение между мононенаситени и полиненаситени мазнини, което го прави здравословен за сърцето вариант.

11 доказани ползи от консумацията на зехтин

От друга страна, когато става въпрос за дресинги за салати или за заливане на зеленчуци, най-добре е да се избират масла с по-ниска точка на кипене, за да се запазят деликатните им аромати и хранителни качества. Екстра върджин зехтинът е най-добрият избор за салати, тъй като се отличава с богат, плодов вкус и изобилие от мононенаситени мазнини, които са известни със своите ползи за сърдечносъдовата система. Той също така е зареден с антиоксиданти и противовъзпалителни съединения.

Друг отличен вариант за салатен дресинг е маслото от авокадо, което има мек, маслен вкус и е пълно с мононенаситени мазнини. Маслото от авокадо е богато и на витамини Е и К, които са от съществено значение за поддържане на здрава кожа и кости. По-ниската му точка на кипене го прави идеално за заливане на салати или за използване в домашно приготвени винегрети.

За тези, които искат да си набавят омега-3 мастни киселини, лененото масло е отличен избор за салатен дресинг. Това масло съдържа алфа-линоленова киселина (ALA), вид омега-3, която подпомага здравето на сърцето и мозъка. Изключително важно е обаче лененото масло да се съхранява на хладно и тъмно място и да се използва бързо, за да се предотврати гранясването му.

Кой зехтин е най-полезен?

Кокосовото масло, въпреки че има сравнително висока точка на кипене, може да бъде универсален избор както за пържене, така и за салатни дресинги, тъй като неговият характерен тропически вкус може да допълни различни ястия. То съдържа средноверижни триглицериди (MCTs), за които се смята, че предлагат редица ползи за здравето, включително подпомагане на контрола на теглото.

В крайна сметка най-здравословните масла за вашите специфични нужди зависят от метода на готвене и от вкусовия профил, който желаете. Като вземете предвид точките на опушване и хранителното съдържание, можете да направите информиран избор, за да подобрите вкуса и здравословността на ястията си. Експериментирането с различни масла в кухнята може да разнообрази и задълбочи кулинарните ви преживявания, като същевременно спомогне за доброто ви настроение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли жената първа да пише съобщение на мъжа?

Как да различаваме любовта от привързаността: съвет на психолог

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

4 знака, че Вселената иска да стоите далеч от някого, когото обичате

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

За какво да говорим: 7 печеливши теми, които са идеални за разговор с всеки

До какви трайни увреждания води връзката с психопат?

Добавете тези 5 храни към менюто си и няма да се познаете в огледалото

Каква е разликата между таранка и каракуда?

Да си нямате работа с тях: Топ 4 на най-зли зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com