Накисване на боб със сода - ето защо е полезно!

71298
Накисване на боб със сода - ето защо е полезно!
Снимка: iStock

Всяка домакиня знае, че основният недостатък в процеса при готвенето на боба е неговата впечатляваща продължителност.

Първо, трябва да накиснете боба във вода. Нерядко го накисват вечер, за да се приготви ястието следващия ден. Но, така или иначе, трудността и досадата при готвенето кара много домакини да се отказват от готвене на този продукт.

Има обаче начин да намалите значително периода на накисване и готвене - като използвате тайна съставка. Всъщност, не е чак толкова „тайна“. Времевата ефективност се демонстрира от обикновена сода.

Опитните готвачи препоръчват да добавите половин чаена лъжичка сода бикарбонат към водата, в която са накиснати зърната. Не се препоръчва превишаване на посоченото количество - иначе ястието ще изглежда пресолено и малко „сапунено“. Содата съкращава осезаемо периода на накисване - то ще отнеме само два часа, а готвенето на самото ястие около половин час. При това, зърната ще станат по-меки и безопасни. Във втория случай говорим за унищожаване на опасни вещества, евентуално съдържащи се в боба.

Все пак, колкото и да е ефективен този метод, той има и своите недостатъци. Първо, възможна е промяна във вкуса не към по-добро. На второ място, заедно с вредните, някои полезни вещества също може да бъдат елиминирани. Например, витамините от група В – за съжаление, содата ги унищожава. Преди готвенето бобът трябва да се промие добре, за да не остане сода върху него.

С тези тънкости за готвене на боб чорба, няма да пробвате друга рецепта

Важно предимство на накисването е, че не само ускорява процеса на готвене, но и частично разтваря олигозахаридите, които причиняват прословутото засилено образуване на газове след порция боб. За да се избегне този неприятен и деликатен ефект, при варенето си струва да смените водата 2 пъти.

Фасулът трябва да се накисва само в хладилника – на топло може да ферментира. Не е препоръчително да се накисва повече от 12 часа, защото някои по-деликатни сортове при варенето се сваряват и разпадат отвън, а отвътре остават сурови.

Друг начин за ускоряване на готвенето на боба е заливане отначало с вряща вода. След това се вари 3 минути, похлупвате и го оставяте 1 час. После водата се излива, заливате отново с чиста вода и варите до готовност.

По-добре е да се готви на слаб огън, т. е. да „къкри“ - като периодично се отстранява пяната, която се появява. Трудно е да се каже точното време за готвене, всичко зависи от сорта. Добре е да се съсредоточите върху външния вид: зърната трябва да останат цели, но да са меки отвътре. Ако външната обвивка е разварена, това означава, че сте ги преварили. Такъв боб не може да се добави към салата, но пък може да направите пастет: запържвате моркови и лук, добавяте към тях боба, сол, масло, смлян чер пипер и разбивате всичко с блендер.

Тънкости при готвенето на боб

По принцип, бобът има неутрален вкус, затова може да експериментирате с подправките. Например, да добавите не само сол и чер пипер, но и мащерка, босилек, кориандър, чесън или чеснова сол, кимион, куркума, обикновен червен пипер и пушен такъв. Освен с подправките, вкусът на боба може да бъде разнообразен със сосове: италианско песто, азиатски соев сос, абхазка аджика или българска лютеница.

В ястията можете да използвате не само домашно варен боб, но и консервиран, което значително намалява времето за приготвяне на определено блюдо.

Експериментирането с боб може дори да ви доведе до създаване на десерти. Например, в Япония готвят традиционния десерт гонги, приготвен от червен боб „адзуки“.

Бял, червен, жълт, лилав, зелен, черен – бобът винаги създава засищащо чувство.

При това, нали казват, че ние сме това, което ядем? Независимо доколко е вярно, е добре не само да експериментираме с рецепти, но и да разбираме ползите от определени продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com