Научете как фотографите правят хубавите си снимки

1365
Научете как фотографите правят хубавите си снимки
Снимка: iStock/Guliver

Живеем във визуален свят. Стотици фотографии грабват вниманието ни всеки ден – от селфито на приятелка в социалните мрежи, през вкусната торта в блога на щастливата майка до професионалните фотографии за туристически сайтове или онлайн магазини. Част от тях са спиращи дъха и приковаващи вниманието с гениалността и подхода на фотографа.

Има снимки, които оставят трайна следа в съзнанието ни и бихме желали да научим малките тайни как се снима така, как правят хубавите си снимки тези фотографи. Откраднахме от кухнята на професионалните фотографи няколко съвета, които са подходящи и за лаици, и за начинаещи, и за по-напреднали, с чиято помощ ще съумеете и вие да заснемете феноменален залез и ще откриете дълго пазените тайни как правят хубавите си снимки фотографите.

Как фотографите правят хубавите си снимки – 8 тайни съвета

1. Определете фокуса на снимката си – това може да е дърво, фигура, сграда. Нека всичко около кадъра ви е съобразено именно с фокуса.

2.  Нуждаете се от интересна композиция? Ако това е целта ви и се чудите как правят хубавите снимки великите фотографи, откраднете тайната им за правилото на третините, според което най-важните елементи в кадъра следва да не са в центъра, каквото е общоприетото мнение. Тази промяна ще даде нова гледна точка, ще разчупи кадъра и ще ви позволи да се похвалите с наистина интересна композиция, която е за завиждане и впечатлява.

Отбелязваме Световния ден на фотографията

3.  Изберете правилната светлина. Светлината е от ключово значение за колебаещите се как правят хубавите си снимки някои фотографи. Тя трябва да е мека, нежна, залезът е великолепен за целта, 12 на обяд е най-лошият момент. Внимавайте и със сенките, които падат върху снимания обект. Дърво с листа, правещи сенки върху лицето на модела? Катастрофално. Подходящото осветление или избор на момент от деня ще ви помогне да си спестите тази неприятност. Залезът е благоприятен и за кожата на модела, ако снимате хора – прави я просто съвършена и сияеща. Използвайте светлината като ефект, които впечатлява.

4.  Открийте прави линии, които да водят към фокуса в кадъра ви. Добрите фотографи, на които се възхищавате, избират пътища, коридори, дървета или нестандартни обекти, но винаги водят очите на зрителя към фокуса именно с помощта на прави линии. Изборът на линии придава и настроението на кадъра – внушително и разтърсващо при вертикалните линии, спокойно и романтично при хоризонталните.

5.  Поиграйте си с перспективата, ако се чудите как правят хубавите си снимки някои фотографи. Снимайте от различни гледни точки, страни и ъгли, за да видите как се променя кадърът според перспективата. Ще откриете, че изборът на гледна точка е съществен и че понякога тази, от която не бихте се сетили да снимате, ражда кадър шедьовър. Снимайте смело, винаги може да изтриете кадрите, които не ви допаднат.

Съвети за избор на сватбен фотограф

6.   Не пропускайте, че снимката трябва да има дълбочина. Тя трябва да изглежда жива, а не плоска и статична, за да се насладите на резултата. За впечатляващи кадри са ви нужни преден, среден и заден план. Обмислете ги така, че да присъстват в кадъра, без да си противоречат, а да са в идеална хармония.

7.   Ако се вълнувате как фотографите правят хубавите си снимки, ще трябва да отделите бюджет за професионална техника. Тя не е излишен лукс, а необходимост и ключ към загадката как правят хубави снимки фотографите. Осветлението и апаратът са абсолютният минимум.

8.   Научете се как се обработват снимки и се постарайте да владеете на добро ниво поне една програма за обработка на изображения. Колкото и съвършена да е една фотография, то финалните щрихи почти винаги са с фотошоп. Изпробвайте, за да усетите разликите и ще откриете тайните на фотографите.

Камера! Снимаме! Готови сте за пътешествието си в света на фотографията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com