Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Научете се да „четете“ очите на вашия събеседник

29 ноември 2023, 13:22 часа

Срещата със стар познат на улицата понякога води до странни усещания, когато изглежда, че познавате човека, но в същото време той остава загадка. Трудно е да се разбере какво се случва, когато изражението на лицето и движенията на очите му изглеждат неразбираеми и дори неприятни. В такива ситуации е полезно да се обърнете към психологията на общуването, особено към физиономията, която ще ви научи да четете мислите на вашия събеседник по погледа му.

Човек избягва погледа ви, като крие очите си

Ако вашият събеседник избягва погледа ви, сякаш бърза, може би той бърза за някъде, не може да го изрази открито. Наблюдавайте жестовете му, слушайте внимателно думите му и, ако е възможно, го поканете на по-откровен разговор.

Директен поглед

Директният поглед в очите на събеседника показва неговата готовност да говори. В такива моменти не се колебайте да изразите мислите си, да повдигнете въпроси, които ви интересуват, и да поискате съвет, тъй като човекът е готов да сподели мнението си и да ви помогне.

Ето как да разберете дали човекът срещу вас наистина ви харесва

Бърз поглед

Един бърз поглед, напротив, подсказва, че събеседникът няма да бъде откровен с вас и да се занимава с вашите проблеми. В такива ситуации е по-добре да не го притискате с притесненията си, тъй като той очевидно не се интересува от вашия въпрос.

Погледни надолу

Ако вашият събеседник упорито гледа обувките си, избягвайки погледа ви, това може да е знак, че в разговора е засегната някаква неприятна тема. Изражението на лицето и общата му атмосфера показват дискомфорт. В такива случаи е по-добре да избягвате да продължавате дискусията, да предложите да смените темата и след това тактично да се отклоните, позовавайки се на заетостта си и обещавайки да се върнете към разговора в по-подходящ момент.

Погледни нагоре

Ако погледът на другия е по-високо от главата ви, това може да означава чувство за превъзходство или дори нежелание за общуване. Важно е да поддържате самочувствие и да не хабите енергия за безполезни разговори. Вместо това потърсете по-конструктивни обществени теми, където вашият принос ще бъде ценен.

Истинска ли е любовта от пръв поглед?

Погледът е насочен надясно

Погледът, насочен надясно, показва, че събеседникът се опитва да запомни информация, която да ви предаде. В този момент трябва да му дадете време, да изчакате, докато събере мислите си, тъй като вниманието му временно се насочва към търсене на необходимата информация.

Вашият събеседник гледа наляво

Ако вашият събеседник гледа наляво, след като е получил информация от вас, вероятно я анализира. Това може да е намиране на решение на проблем, който сте му представили, или просто мислене как да отговорите на него. Важно е да бъдете търпеливи в този момент и да му дадете възможност да помисли върху казаното.

Зениците на вашия събеседник се движат

Неспокойното движение на зениците нагоре и надолу може да означава, че събеседникът ви дава ненадеждна информация. В този случай трябва да изясним по-подробно изявлението му, тъй като има вероятност той да измисля нещо нереално. Тези техники ще ви помогнат да разграничите и отделите положителното от отрицателното във вашите взаимодействия с хората около вас.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес