Не допускайте тези 5 грешки с ХЛЯБА, за да не качвате КИЛОГРАМИ

7599
Не допускайте тези 5 грешки с ХЛЯБА, за да не качвате КИЛОГРАМИ
Снимка: iStock/Guliver

Хлябът присъства на почти всяка трапеза. Той е верен спътник на домашно приготвената храна. Може да го купите от магазина или да си приготвите сами, едно е сигурно – трудно е се откажем от него, защото с хляб всяко ястие сякаш ни се услажда повече.

Доста хора обаче опитват да го ограничат от менюто си, защото съдържа въглехидрати, които причиняват покачване на теглото и други здравословни проблеми. Все пак въглехидратите са един от елементите, които трябва да присъстват в порцията ни, за да приемаме всички важни за организма вещества. Те са източникът на енергия на организма и с тях просто не трябва да прекаляваме.

Рецептата на баба: Става за 5 минути - здравословен хляб без месене

Хубаво е да се придържаме към здравословното хранене, за да бъдем здрави и да се чувстваме добре. Това хранене обаче често изключва хля...

За да извлечете максимално ползи от консумацията на хляб, трябва да спазвате някои правила, с които няма да наддадете тегло и ще се чувствате добре.

Вземете си хляб с фибри – те са полезни въглехидрати, които насърчават производството на енергия, регулират нивата на кръвна захар и дават продължително усещане за ситост. Храните, съдържащи фибри, са много полезни за организма, в това число и хлябът.

Не купувайте хляб със захар – когато избирате какъв хляб да вземете, ако нямате време да приготвите домашен, четете внимателно етикета. Ще се изненадате в колко вида се съдържат захари, които са причинители на наднорменото тегло и други здравословни проблеми. Хляб, съдържащ захари, може да доведе до скок на кръвната захар, което да доведе до глад, нарушения на енергийния баланс, покачване на килограми.

Купувайте пълнозърнест хляб – заменете белия с пълнозърнест хляб, тъй като първият е рафиниран, с добавени захари, чиято задача е да направят вкуса му такъв, какъвто го познавате. Пълнозърнестият вариант хляб съдържа трици, които регулират нивата на кръвната захар и намаляват апетита. Той съдържа протеини, важни за създаване на мускулна маса. Те снабдяват тялото с витамини от група В.

Смъртоносно удоволствие? Специалисти обясняват за опасността от белия хляб и макароните

Лекарят диетолог Елена Соломатина разказва пред „Москва 24“, че всекидневната консумация на бял хляб може да доведе до инсу...

Съчетайте хляба със здравословни мазнини и протеини – по този начин ще потиснете глада, ще имате енергия, няма да ви се яде сладко. Хапвайте пълнозърнест хляб с протеини и здравословни мазнини. По този начин може да управлявате теглото си, да подобрите метаболизма и да подобрите храносмилателните процеси. Източници на полезни мазнини и протеини са авокадото, рибите, нетлъсто месо, яйца, зехтин, хумус, маслини и други.

Хапвайте хляб без други въглехидрати – хлябът съдържа предимно въглехидрати, ето защо не трябва да го комбинирате с други въглехидрати, особено с просто или захар. Ако го направите, ще създадете предпоставка за покачване на килограми или диабет. Затова е важно да хапвате здравословния вариант на хляба заедно с мазнини и протеини, които също са полезни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com