Не сте и предполагали, че ТОВА са 5-те неща и места у дома, опасни за здравето ви

7787
Не сте и предполагали, че ТОВА са 5-те неща и места у дома, опасни за здравето ви
Снимка: https://pixabay.com

Поддържането на дома чист е приоритет, но това не е достатъчно за осигуряването на безопасност  вкъщи. Съществуват някои опасни неща и места, за които може дори да не сте предполагали. Нека разберем кои мебели и явления могат да застрашат здравето ви и как да предотвратим евентуална опасност.

Плесен

Плесента се появява най-вече в банята, мазето и пералното помещение, тъй като климатът там го позволява – влажен и топъл. Тези спори могат да създадат проблеми, свързани с дихателната система, но при хора с по-отслабен имунитет могат да повлияят и на цялостното здравословно състояние. При индикирането на плесен, веднага се посъветвайте със специалист и започнете да се грижите за отстраняването й.

Какво издава разхвърляният дом за човека?

Когато отидете на гости и влизайки видите истински хаос или дори още по-лошо - мръсотия и мизерия, вероятно първото нещо, което ще си п...

Климатик и отопление

Климатиците въртят мръсния въздух, който вече е в стаята. Те не вкарват нов и не пречистват стария. По този начин във филтрите се наслагват различни вещества, химикали, спори и др., което отново може да повлияе негативно на здравето ни. Спазвайте стриктно предписанията на производителя за редовно почистване на филтрите, за да избегнете подобни рискови ситуации.
Още няколко съвета за пречистване на застоялия въздух:

  • Проветрявайте редовно цялото жилище;
  • Използвайте аспиратор при готвене;
  • Избягвайте употребата на продукти с токсични химикали;
  • Не пушете в затворено пространство.

Банята

Това помещение трябва да бъде чистено редовно и внимателно, тъй като по банята остават различни микроорганизми, частици от кожата ни, остатъци от продуктите, които използваме и т.н. Използвайте качествени препарати, които не са токсични и не замърсяват въздуха, подменяйте халатите и кърпите редовно. Препоръчваме ви да заложите на метални аксесоари и ободурдване, тъй като в този материал се развиват значително по-малко микроорганизми и бактерии, отколкото в пластмасовите артикули.

7 знака, които издават, че не чистите достатъчно дома си

Стилни мебели, скъпи завеси и качествена подова настилка, но въпреки това в дома ви няма усещане за чистота. На какво се дължи това?&nb...

Дневната

Още едно място, което се използва ежедневно, от всички членове на семейството и за най-дълъг период от време. Това е и предпоставка за по-често замърсяване, дори само един човек да докосне с мръсни ръце предмет в дневната – например дистанционното, бактериите ще се разпространят при всички.
Също така, не трябва да неглижираме дивана в дневната. Той най-често е съставен от дунапрен, който обаче става опасен след 10-годишно ползване. Започва да отделя токсични вещества, променя цвета си и се рони – ако индикирате тези промени, ви съветваме да го подмените възможно най-скоро.

Спалнята

Спалното бельо и матраците могат да доведат до развитието на редица алергии и неразположения. В тях има разнообразни акари и бактерии, които не можем да забележим с просто око. Подменяйте редовно спалното си бельо, тупайте го всеки ден и се грижете за състоянието на матрака според предписанията на производителя. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Направете това с яйцата, за да е жълт и пухкав козунакът

Разпети петък 2024 - традиции и обичаи

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Колко пъти трябва да втаса тестото за козунака, за да е мек и пухкав

Как да сварим яйца за Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com