Няма да повярвате на какво се дължи ДЪЛГОЛЕТИЕТО на японците

5605
Няма да повярвате на какво се дължи ДЪЛГОЛЕТИЕТО на японците
Снимка: iStock

Япония е една от страните с население, което живее най-дълго. Средната продължителност на живота при мъжете е до 81-годишна възраст, а при жените – до 87 г. Всъщност интересен факт е, че ако се върнем 30 г. назад и погледнем класациите, японците дори не са били сред първите 100 народа. Но на какво се дължи този обрат? Учените не крият интереса си по въпроса и се опитват да разгадаят тайната на дълголетието. Нека видим до какви изводи са стигнали:

Тайната на дълголетието – в японската кухня?

Тези всекидневни навици удължават живота

Британски учени назоваха три всекидневни навика, които са способни да намалят риска от възрастови заболявания и да удължат живота, пише...

Японската кухня е изключително интересна и се различава коренно от нашата, но може ли именно начинът на хранене да е в основата на дълголетието?

Всъщност, точно така смятат изследователите. Японската кухня включва храни, които са богати на витамини, полезни хранителни вещества, минерали и др., като е балансирана и разнообразна. В тяхното меню е заложено по-малко месо, но значително повече риба и морски дарове. Дори в сравнение с американските жители например, японците се хранят с два пъти по-малко месо, но рибните им порции са два пъти повече от тези на американците.

По този начин, чрез полезните омега-3 мастни киселини в рибата, японците понижават риска от развитието на различни заболявания, едно от които е исхемичната болест например. Освен това, се смята, че рибните продукти спомагат за по-добрата мозъчна функция и понижават стресовите състояния, като едновременно с това и риска от депресия.

Да не си помислите, че японците се хранят само с риба. Не, тяхното ежедневно меню включва и редица зеленчуци, зърнени култури и пресни и непреработени храни, като по този начин си набавят пълното им количество полезни вещества. 

Лекар назова ползата от големите задни части за здравето

Д-р Каран Радж от Националната здравна служба на Великобритания (NHS) е назовал ползата от големите задни части за здравето на човека в...

Разбира се, че храната е един от най-важните фактори за здравето ни, затова трябва да подбираме внимателно какво слагаме в устата си, да се доверяваме на утвърдени производители и да не изневеряваме на качеството. За тази цел обаче не е нужно да се преместите в Япония, достатъчно е да последвате някои от полезните им съвети за правилно хранене, а ако рецептите не са по ваш вкус – вариантите за здравословно хранене са безкрайни. 

Друг фактор – начинът на живот

Освен че хората се хранят здравословно, самият им начин на живот е по-спокоен. Японските власти се стараят по всякакъв начин да насърчат активността на населението си и ги подтикват към здравословен начин на живот. Те се грижат за здравето и спокойствието на своите сънародници, което очевидно има ефект, ако се придържаме към статистиките, които ни показват черно на бяло резултатите от грижата към народа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com