Полезни храни и напитки, за да имате винаги свеж дъх!

6767
Полезни храни и напитки, за да имате винаги свеж дъх!
Снимка: PublicDomainPictures / Pixabay

Лошият дъх е сериозен проблем, който особено през лятото, се превръща в истинско мъчение за много хора. Сухота в устата и пиенето на газирани напитки само влошават ситуацията, създавайки благоприятен климат за растежа на бактериите.

Обаче, дори да нямате дъвки под ръка и да не можете да си измиете зъбите, съществуват много други начини да освежите дъха си само за няколко минути. Има продукти, които помагат бързо и ефективно да се борим с лошия дъх.

1. Ябълки, моркови, целина и други плодове и зеленчуци с твърда влакнеста структура могат да действат като четка или конец за зъби. Това помага отлично за премахване на заседнали частици храна между зъбите, като едновременно почиства налепа по емайла и масажира венците.

2. Семена и стъбла на магданоз. Листата на това растение, традиционно използвани за украса на ястия, освежават добре дъха благодарение на активната съставка, чието максимално съдържание е в стъблата и семената.

3. Солена вода. Гаргара със солена вода в продължение на 30 секунди помага да се блокира развитието на бактерии в устата за няколко часа.

Дъхът на чесън не е най-приятният, но има средства, с които го отстраняваме за минути

За да разберете как да премахнете лошия дъх, първо трябва да разберете химичните процеси в тялото ни, които се случват при консумация н...

4. Пъпеш и натурално кисело мляко намаляват количеството сероводород в устата, който е един от причинителите на неприятната миризма. Добре е да се въздържате от консумацията на лимони и други кисели плодове.

5. Прясна мента или пръчка канела, сдъвкани за няколко секунди, със силния си аромат и етерични масла могат да „надвият“ даже миризмата на чесън и лук. 

6. Кафе на зърна. Дъвченето на кафе на зърна помага да се отървете от вредните бактерии, които в повечето случаи причиняват лош дъх. Достатъчно е да вземете 1-2 зърна и да ги дъвчете бавно, внимателно, след което да ги изплюете и да изплакнете устата си с вода. Този начин е особено добър в борбата с миризмите от наскоро изядени лук и чесън.

7. Ябълка. Ябълковият сок помага за активното отделяне на слюнка, което в крайна сметка води до по-добро и ясно дишане. Една ябълка е в състояние да премахне вредните бактерии от устната кухина и да възстанови правилния „екологичен“ баланс в устата. Тя спокойно може да замени ментовата дъвка.

8. Свежи билки. На първо място, ментата и магданозът са естествени освежители на дъха, които се използват от стотици години. Не е задължително техният вкус да е добавен към нещо - можете просто да подъвчете малка свежа клонка и да се насладите дори на по-добър резултат, отколкото след дъвка. Също така, добри резултати за освежаване на дъха се постигат чрез дъвчене на кориандър, канела, естрагон, евкалипт, розмарин или кардамон.

Защо имаме лош дъх, след като сме пили кафе?

Може би ни се  е случвало, след като сме изпили чаша кафе да усетим, че е останал лош дъх в устата ни. Това се случва често, дори ...

9. Цитрусови плодове. Портокалите, лимоните, други цитрусови, както и горски плодове с високо съдържание на лимонена киселина и витамин С, могат бързо да помогнат за решаването на проблема с лошия дъх. Поради високата си концентрация на киселинни вещества, те са ефикасни в борбата с бактериите, които причиняват този проблем.

10. Кисело мляко. За мнозина киселото мляко е здравословна и лесна закуска. Малко хора обаче знаят, че то е също и естествено средство за почистване на устата и осигуряване на приятен мирис.

Разбира се, най-добре е обикновено кисело мляко без добавена захар. Проучванията показват, че добрите пробиотици в този млечен продукт могат да се борят с анаеробните бактерии в устата, които отделят сероводород и по този начин създават лоша миризма.

Пробиотиците в киселото мляко дори помагат за заздравяването на ранички в устата.

11. Зелен чай. Добра новина за любителите на тази здравословна напитка. Ползите от нея не свършват с подобряване на настроението, имунитета и стомашно-чревната функция. Зеленият чай може да се пие както топъл, така и студен Благодарение на наличието на антиоксидант, известен като катехин, той е чудесен помощник в борбата с бактериите и лошия дъх, причинен от тях.

10 начина да се справим с лошия дъх сутрин

Едно от най-отблъскващите неща сутрин е именно лошият дъх. Него можете да го усетите, когато говорите с близките си или пък случайно. З...

12. Зелева чорба. Зелевата (армеяна) чорба от туршията в мазето е още едно изпитано средство, което може ефективно и бързо да ви отърве от лошия дъх. Както и разтворите от други консервирани зеленчуци (например, сокът от стерилизирани корнишони), тя е крайно ефективна срещу бактерии. Нищо чудно, че този метод е толкова популярен сутрин сред жертвите на махмурлука.

13. Моркови. Суровите моркови действат като ефективен неутрализатор на миризма. Особено са ефикасни след хранене с високобелтъчни храни (напр., месо).

Най-добре е да ядете сурови моркови веднага след хранене, тогава естествените киселини и захарта в тях ще свършат бързо своята работа.

 14. Целина. Стъблата свежа целина отлично премахват лошия дъх. За да се подсили ефектът, се препоръчва да бъдат комбинирани с магданоз. Тези две зелени подправки се дъвчат бавно - но пък осигуряват бърз резултат.

По статията работи Любомир Атанасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Колко време трябва, за да втаса козунака?
Колко време трябва, за да втаса козунака?

Тестото за козунаци обикновено втасва три пъти и се меси дълго, внимателно и съсредоточено. Оставете тестото на топло място за 1,5-2 часа да втасва. Температура...