Популярни десерти от цял свят - любими на малки и големи!

13036
Популярни десерти от цял свят - любими на малки и големи!
Снимка: iStock/Guliver

1. Чийзкейк – САЩ

Чийзкейкът е едно от любимите лакомства в Съединените щати. Този невероятно сочен американски десерт всъщност е торта, но можем да го дефинираме като пай с крема-сирене. Вкусът е божествен, сякаш добавят лимон или нещо подобно. Топингът се предлага в различни вкусове като сироп от червени плодове и много други.

2. „Черна гора“ - Германия и Швейцария

Известната немска черешова торта е един от най-популярните десерти в Германия.

Въпреки, че носи името „Шварцвалд“, което всъщност е реална и мистериозна историческа немска гора, самата торта не е свързана с горска местност. Въобще, историята за името и произхода на тортата е доста загадъчна и пълна с различни хипотези.

Приготвя се с шоколадово-черешов пълнеж и слоеве от бита сметана. Заслужава да се отбележи, че на други места рецептата е различна; например, в Бразилия нейната версия е много по-сладка. В немската рецепта съставката, която придава особен вкус, е „кирш“ - черешов ликьор. Ето защо оригиналната торта не е толкова сладникава.

Кои са най-популярните турски десерти у нас?

3. Крем брюле –  Франция

Освен с хляб, вино и сирене, французите се славят и с апетитни десерти и сладкиши, един от които е крем брюле.

Известен още като ванилов крем, това е десерт, приготвен с ванилия, захар, сметана, яйца. Топингът (покривката) се състои от карамелизирана горена захар. Резултатът от тази наслада е вкусен крем с хрупкава коричка отгоре.

4. Алфахорес – Аржентина и Уругвай

Известните алфахорес се срещат в някои страни в Южна Америка и водят началото си от Испания, но аржентинските са тези, които водят в класацията за най-популярни и вкусни. В спора влизат и тези от Уругвай.

Аржентинските алфахорес са се превърнали в една от емблемите на страната и са едно от онези лакомства, които трябва да опаковате в куфара си като туристически сувенир.

Какво е алфахор? Това е сладкиш, подобен на бисквита с тънък пълнеж, шоколад или други аромати.

5. Тирамису – Италия

Тирамису е италиански десерт, който е много популярен в района на Венеция. Този деликатес се приготвя с пластове бисквити, които се потапят в кафе, шампанско и, в зависимост от рецептата, дори вино „Марсала“. Пълнежът е съставен от меко сирене маскарпоне и е поръсен с какао на прах.

Забавен факт: тирамису е било известно в миналото като „сладкото на влюбените“ - легендата разказва, че се консумирало преди любовни срещи. Понеже съдържа съставки като кафе, шоколад и вино, тази комбинация си е спечелила репутацията на афродизиак.

Топ 10 на старите български десерти – всички сме израснали с тях

6. Сметанови пасти – Португалия

Това е типичен национален сладкиш, който вече се е превърнал в запазена португалска марка - „пастейш де ната“ (pastéis de nata): пасти с пълнеж от захар, сметана и яйца.

Най-вкусните са „Пасти от Белейн“ - произвеждани от ХІХ век в Лисабон недалеч от прочутата пристанищна стражева кула „Белейн“. Там ще можете да ги хапнете пресни и приготвени по поръчка – при това ще се насладите на оригинален „пастел де ната“. Само не питайте за рецептата - тя се пази в тайна и до ден-днешен!

7. Торта „Сахер“ – Австрия

Тази австрийска шоколадова торта е един от най-популярните десерти сред посетителите на Виена. Още външният вид е приятен за окото, а вкусът е още по-добър.

Изобретена е от Франц Сахер през 1832 г. Въпреки че е шоколадова, тя не е толкова сладка, колкото изглежда, тъй като е направена от полусладък шоколад с пълнеж от кайсии. И се сервира с бита сметана - най-добрият вариант за тези, които обичат по-мокрите сладкиши.

В днешно време има няколко места, където се продава този десерт, но оригиналната рецепта за тортата се пази в тайна в хотел „Сахер“. Според изследванията рецептата включва няколко процедури, които досега не са разкрити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com