При замразена пица в микровълнова – каква груба грешка правим

6235
При замразена пица в микровълнова – каква груба грешка правим
Снимка: iStock/Guliver

Замразените храни, полуфабрикатите и готовата храна, предлагаща се с доставка до дома, със сигурност пестят време и позволяват на работещите домакини все пак да поднесат топла вечеря на трапезата, дори когато работният ден е продължил дълго след 17 часа. Извънредните часове на работното място не следва да са за сметка на вкусната и полезна храна, приготвена за семейството, тъй като балансираното меню е грижа за здравето, което е от ключово значение за работоспособността. И докато преди години възможността да приготвите превъзходна пица за минути звучеше като мечта, която няма как да сбъднем, то днес полуфабрикатите, готови за минута в първия помощник на забързаната домакиня – микровълновата фурна, са неразделна част от менюто на домакинствата.

За да е вкусна тази замразена пица в микровълнова, както и с цел безопасност, важно е да знаем какви грешки допускаме при приготвянето ѝ и как да ги избегнем.

Замразена пица в микровълнова – груби грешки, които допускаме

Още: Тези гювечета в микровълнова фурна са любими на малки и големи

Сред най-често допусканите грешки, които водят до риск от пожар, съсипване на вечерята или до загуба на вкусови качества на пицата ви, са:

  • Забравяте да премахнете картонената кутия. Това, че пицата е замразена и че изисква само няколко минути в микровълновата фурна, за да стане готова за сервиране и похапване, не означава да я сложите в фурната, без да я извадите от картонената кутия. Картонът няма място в микровълновата, създава риск  от пожарна опасност и разваля вкуса.
  • Често допускана грешка е неправилният избор на чиния, в която да сготвите вашата замразена пица в микровълновата. Пластмасовите чинии за еднократна употреба не са най-подходящият и най-здравословният избор, металът създава искри и риск от пожар. Керамични, стъклени съдове и пластмасови за многократна употреба са подходящ избор на чиния, в която да сготвите своята замразена пица в микровълновата. Най-подходящият избор е специална тавичка за микровълнова. Ако често приготвяте пица на микровълнова, покупката на подобна тавичка е разумно решение и си струва. Когато избирате съд, проверете за символ, подсказващ, че е подходящ за употреба в микровълнова фурна. Не използвайте чинии от метал, хартия или стиропор, тъй като те са не само неефективни за готвене в микровълнова фурна, но са и опасни за здравето.
  • За постигане на оптимална хрупкавост и текстура, заедно с равномерно нагряване, правилната подготовка и настройки са от решаващо значение.
  • Сред най-честите допускани грешки са свързаните с непознаване на правилата за избор на най-подходящата пицата за микровълнова. Пицата от тънки кори обикновено се готви по-равномерно и бързо в микровълнова фурна, тя е и с по-хрупкава текстура. Тестените вкусотии, приготвени от тънки кори, са по-подходящ избор, ако ще готвите пицата на микровълнова. Дебелата коричка поражда рискове от това да остане  недоопечена, ако не се приготви правилно, и изисква повече внимание и кулинарни умения, за да се елиминират рисковете и  да стане превъзходно приготвена пицата.
  • Ако изборът ви се спре на пица в множество зеленчуци и богато разнообразие от топинги, възможно е лакомията ви да ви струва скъпо. Най-подходяща за микровълновата фурна е пица с предварително сварени зеленчуци, за да не изпуснат много вода, която да овлажни блата на пицата, докато се приготвят пицата в микровълнвата. По отношение на сиренето, не избирайте пица, която има твърде много плънка от сирене, тъй като е възможно да се разтопи и разтече в микровълновата фурна. Комбинации за топинг, подходящи за микровълнова фурна, включват:
  • Маргарита (домати, босилек, моцарела).
  • Пеперони и гъби.
  • Пиле барбекю.

Други съвети за превъзходна замразена пица в микровълнова

  1. Почистете въртящия се плот на микровълновата, за да осигурите равномерно нагряване и да предотвратите нежеланите вкусове или миризми да се прехвърлят от плота на вашата пица.
  2. Приготвянето на пица на микровълнова е в две стъпки – първо размразявате пицата, използвайки функцията на микровълновата фурна „размразяване“ толкова дълго, колкото пише в инструкциите, или 5-7 минути, ако не откривате посочено време. Едва след това преминавате към готвене на пицата в микровълновата. Готвенето или изпичането на пицата на микровълнова отнема между 3 и 9 минути според размера и дебелината ѝ.
  3. Готовата пица се реже на дъска с нож за пица, докато е топла, и се поднася на парчета, след като се охлади за минута-две, толкова, колкото гарнитурата върху пицата да стегне.

Още: Само 5 минути! Почистването на микровълнова е толкова бързо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com