Признаците, че стареете преждевременно

3705
Признаците, че стареете преждевременно
Снимка: iStock

Имате загуба на коса - и не само на главата си

Виждането на малко (или много) скалп надничащ през линията на косата ви е добре познат признак на стареене, но изненадващо не се ограничава само до главата ви. Ако сте по-млади и забележите, че нещата стават малко оскъдни по ръцете, краката или на други места, това може да означава, че тялото ви остарява по-бързо, отколкото си мислите. Сивата коса също е признак на преждевременно стареене.

Каква храна да консумираме на 20, 40 и 60 години

Правилното и здравословно хранене има огромно влияние върху начина ни на живот, външния вид, здравето и продължителността на живота ни....

Как да разпознаем недостига на витамин В?

Не можете да вдигнете 15-килограмовата торба с кучешка храна в количката си за пазар

Мускулната сила е пряко свързана с това как остарявате, тъй като всъщност губите мускулна маса с напредване на възрастта, което ви прави прогресивно по-слаби. Можете да увеличите силата си и да възстановите част от мускулната маса, като вдигате тежести или правите някои други упражнения за сила.

Синините се появяват по-често

Един важен и често пренебрегван признак на преждевременно стареене е, че откривате, че получавате синини по-лесно и се лекувате по-бавно, отколкото преди. Признак за фотостареене на изложени на слънце зони е лесното образуване на синини, наречено слънчева пурпура, което е резултат от хронично увреждане на поддържащите структури около малките кръвоносни съдове в кожата. Дори и най-простата травма ги кара да се спукат и тънката крехка кожа от хронично увреждане от слънцето не осигурява много защита на съдовете. В резултат на това синините се правят много по-лесно.

Имате повече бръчки от най-добрия си приятел от гимназията

Миризмата издава възрастта ни

Миризмата на тялото подсказва на каква възраст сме, но не само - тя определя целия ни живот, особено нашия любовен живот. Използваме но...

Издайнически признак за стареене са бръчките и отпуснатата кожа и скоростта, с която ги получавате, може да показва, че стареете по-бързо, отколкото би трябвало да бъдете за вашата възраст. Генетиката може да играе роля, но голям фактор за отпуснатата, набръчкана кожа е изборът на начин на живот. Вашата диета определено може да повлияе на това колко бързо остарявате. Има проучвания, които потвърждават, че диета, пълна с богати на антиоксиданти храни, като цветни плодове и зеленчуци, води до по-здрава кожа и по-малко бръчки, отколкото диета с високо съдържание на наситени мазнини, преработени храни и захарни храни. Пушенето, прекомерното излагане на слънце и консумацията на алкохол също ускоряват признаците на стареене на кожата ни, съобщава Американската академия по дерматология.

Това са признаците, че кожата ви старее ПО-БЪРЗО от нормалното

Лосионът за тяло сякаш не действа

Кожата ви е хронично суха и лющеща се? С остаряването на нашата кожа способността й да се обръща, да произвежда всички добри протеини и мазнини, които втвърдяват горния слой (роговия слой) и задържат влагата, намалява, а ускореното стареене на кожата от незащитено излагане на слънце ще ускори това. Има обаче и други причини за прекомерна сухота на кожата, като прекомерно измиване и неизползване на овлажнител.

Околната среда също може да играе роля – сухите студени температури, ниската влажност и топлината от радиатора създават перфектната обстановка за суха кожа. Наистина сухата кожа може да бъде свързана и с основни медицински проблеми, като хипотиреоидизъм и диабет. И двете, ако не се контролират, могат да влошат сухата кожа и в крайна сметка да ускорят стареенето на кожата ви, поради което е важно да се консултирате всяка година с вашия лекар за скрининг и оценки, подходящи за възрастта.

Спите като бебе — с чести събуждания

Какви диети са подходящи за различните възрасти

Вашето тяло непрекъснато се променя и затова диетата ви също трябва да бъде такава. С всяко изминало десетилетие рискът от сериозни здр...

Безсънието или проблемите с добър нощен сън могат да бъдат знак, че тялото ви остарява бързо. Често това се дължи на високи нива на кортизол, известен още като хормон на стреса. Повишаването на кортизола е неизбежно с напредването на възрастта, но при много хора се покачва твърде бързо, обикновено поради стрес. Важно е да контролирате нивото си на стрес, тъй като твърде много кортизол не само остарява по-бързо, но може да насърчи наддаването на тегло, да понижи имунната ви функция и да доведе до много хронични заболявания.

Всички винаги ви казват да побързате

Постоянно изоставате, когато ходите с приятели на вашата възраст? Оказва се, че нормалната скорост на ходене на човек е доста добър индикатор за това колко добре остарявате. Скоростта на ходене е индикатор за това как работят мускулите на краката и казва нещо за скоростта на нервната проводимост, два фактора, които влияят на стареенето. За щастие, този има лесно решение: Правете повече разходки и подобрете нивото си на фитнес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com