Пробиотици и пребиотици в нашето хранене

3659
Пробиотици и пребиотици в нашето хранене
Снимка: iStock

В понятието „бактерии” ние обикновено влагаме негативен смисъл, понеже най-често имаме предвид различни болестотворни микроорганизми, провокиращи заразни заболявания. Но такъв възглед не е съвсем правилен. Наред с патогенните бактерии, човешкият организъм е обитаван от множество полезни микроорганизми - при това не просто полезни, а жизненоважни за нормалното му функциониране, споделя диетологът Моника Сантуш.

Развитието на микрофлората в чревния тракт започва още при раждането и се формира през целия живот. Чревните бактерии оказват положителен ефект върху имунната система, пазят ни от инфекции и са от съществено значение за оптималното функциониране на храносмилателната система.

Пробиотиците са микроорганизми с важна роля в регулирането на имуногенетичното и микробиологичното равновесие в червата. Те включват бифидобактерии, лактобактерии и бактерии с пропионова киселина.

Най-честата причина за дебалансирането на микрофлората в организма е прекалената или неправилна употреба на антибиотици. Последиците са най-неприятни: диария и други храносмилателни разстройства, възпалителни проблеми в червата, рак на червата, панкреатит, вирусни инфекции, алергии, ревматоиден артрит, дори диабет и затлъстяване.

Нарушенията в храненето, постоянният стрес, приемането на антибиотици, продължителните заболявания нарушават равновесието между полезни и вредни бактерии в чревния тракт.

Как да разберем дали червата ни се нуждаят от помощ? Ако ни притесняват болки в долната част на корема, хранителни разстройства или запек, обща умора, намален имунитет, сънливост, в такива случаи най-вероятно микрофлората в червата е нарушена.

Пробиотиците са основата на полезните бактерии в червата. Те активизират усвояването на храната, образуват защитна бариера за вредните микроорганизми, улесняват имунната система да се съпротивлява на болестотворните бактерии, синтезират дадени витамини. Хранителната среда за пробиотиците са пребиотиците – вещества, които не се усвояват по време на храносмилането, но са „храна” за полезните видове бактерии. Такава е целулозата, която се намира в ядките, плодовете и зеленчуците. Добре е да включите в менюто си следните храни (ако нямате констатирани противопоказания за тях): прясно и кисело зеле, натурални млечни продукти, мариновани зеленчуци, артишок, ябълки на туршия, пълнозърнест хляб. Редовната консумация на такива продукти позволява да се насели чревната микрофлора с бактерии, които са приятелски настроени към организма. Това помага против настинки, алергии, възпаления в стомашно-чревния тракт и ви предпазва от много други заболявания. За да образувате благоприятна хранителна среда за полезните микроорганизми, ето кои храни са богати на растителна целулоза: корени от цикория, аспержи, ягоди, банани, овесени кулинарни трици, чесън, мед, ечемик, праз, листа на глухарче, пшенични трици, пълнозърнест хляб, лук, всякакви други пресни зеленчуци и плодове.

Пребиотиците не се усвояват в горната област на стомашно-чревния тракт, а навлизат в неговата долна част, където служат като храна за пробиотиците. Резултатът е, че се лекуват не само червата, но и организмът като цяло. Важно е специално да наситите менюто си с пребиотици, тъй като повечето ястия в хранителното меню на съвременния човек се приготвят от рафинирани храни, които са слабо полезни и съдържат много захар, мазнини и прости въглехидрати.

ВНИМАНИЕ! Статията предлага само информация, но не и медицински препоръки, за които се съветвайте с лекар!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com